Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap
Interjú Földi Zoltánnal Nyomtatás E-mail
Írta: Pecsuvácz Péter   
2010. december 20.

ImageNem túlzás kijelenteni, hogy a székesfehérvári Felsővárosi Általános Iskola erősen sportos kötődésű. Ez persze inkább előnyt, mint hátrányt jelent, hiszen a mindennapos testmozgás az egészséges életmód szerves része. Földi Zoltánnal, az iskola igazgatójával, a város Humán Közszolgálati Szakbizottságának elnökével beszélgettem az iskolai röplabdázás rejtelmeiről, illetve az NB I-es férficsapattal ápolt kapcsolatról.

 

- A székesfehérvári Felsővárosi Általános Iskola és az NB I-es férfi röplabda-bajnokságban szereplő Kodolányi Masita FRKE neve szorosan összefonódott az elmúlt időszakban. Ez egy szimpla terembérletre vezethető vissza, vagy többről van szó?

- Egyértelműen többről van szó, mivel a Felsővárosi Általános Iskola és az NB I-es férfi röplabda csapat hosszútávon közös jövőt tervez.

Image
.

- Most már el lehet mondani, hogy otthon vannak az NB I-es röplabdások a felsővárosiban. Milyen a kapcsolat az iskola és az egyesület között?

- Rendkívül kiegyensúlyozott: mind az intézménynek, mind az egyesületnek fontos az együttes munka. Az iskolánk gyermekanyaga példaképként tekint a felnőtt sportolókra. Óriási motiváció és ösztönzőerő a gyerekek számára, hogy a felnőtt sportolókkal nap, mint nap találkozhatnak.

- Kezdetét vette egy utánpótlásképzés az iskolában. Hogyan kapcsolódik ehhez az NB I-es gárda?

- Az NB I-es gárdának rendkívül fontos az iskolában történő utánpótlás nevelés, mivel ez az NB I-es gárda a jelenleg a tabellán elfoglalt helyéhez képest csak akkor tud előrelépni, ha az utánpótlás korosztályok folyamatosan kinevelődnek.

 

Image
.

- A német nyelvképzés és a sport kiemelt terület a Felsővárosi Általános Iskolában. Utóbbinak milyen hatásai lehetnek a gyerekek jelenére és jövőjére vonatkozóan?

- Meggyőződésem, hogy a sport formálja és neveli, illetve egyfajta tartást ad az embernek. Egy gyermek esetében felnőttkori jövőképét nézve rendkívül jó ajánlólevélnek minősülhet, ha az ember korán megtanulja, s megtapasztalja a kihívás, felelősség, megmérettetés tényét.

- A sport, azon belül is a röplabda jelenthet előnyt az óvodások számára iskolaválasztáskor?

- Iskolaválasztáskor a szülők szívesen választanak sport irányultságú osztályt. Ebben a korban még nem igazán a klasszikus sportág kiválasztása történik. Azonban a sportirányultságú osztályban való ittlétkor kialakítható a röplabda iránti elkötelezettség.

 

Image
.

- Egyre több röplabda tornára hivatalosak az iskolai csapatok. Vannak pozitív tapasztalatok?

- Barátkoznak a gyerekek és a felkészítők a gyakori versenyeztetéssel?

- Egyértelműen pozitívak a tapasztalataink, erre az elmúlt három év szakmai munkája a legjobb bizonyíték. A gyerekek megtanultak nyitni, tudatosan 3 érintős játékot játszanak, sánc formációkat tanultak, stb. Eredményeinket megnézve, diákolimpián, III. korcsoportban Székesfehérváron bajnokcsapatunk van, és képviseljük majd a várost a területi döntőn.

-Visszatérve az NB I-es csapatra, az iskolások folyamatosan megnézik a felnőttek hazai mérkőzéseit. Ezek szerint kialakult egy felsővárosi szurkolótábor?

- Egyértelmű szurkolótáborral rendelkezünk, közel félezren látogatják a hazai mérkőzéseket. Jómagam, mint intézményvezető, s mint a 10-es választókerület képviselője, mint a Humán Közszolgálati Szakbizottság Elnöke egyértelmű vezérszurkolóvá váltam.

 

Image
.

- Hosszú távon mit adhat az egyesület az iskolának, és az iskola az egyesületnek?

- Ezt a kapcsolatot valóban kéz a kézben lehet elképzelni és mindenféle mérlegelés nélkül kell dolgoznunk együtt, egymásért. Hogy ki mennyit profitál ebből a kapcsolatból külön bontva nem is lehet, nem is kell megfogalmazni, a végcél közös, hogy Székesfehérvár Megyei Jogú Város csapatsportjaiban majdan egy újabb bajnokot köszönthessünk, Székesfehérvár férfi röplabda csapatát.

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >