Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Kultúra arrow Családi Nap a megújult Rendházban és az Országzászló téri kiállítóhelyen
Családi Nap a megújult Rendházban és az Országzászló téri kiállítóhelyen Nyomtatás E-mail
Írta: Temesvári Márta   
2010. december 27.

ImageCsaládi Napot tartanak december 29-én a székesfehérvári Rendházban, valamint az Országzászló téri kiállítóhelyen. Szabó Eszter Judit ügyfélkapcsolati menedzsertől megtudtuk, hogy e helyszíneken a közönség kipróbálhatja és felfedezheti - a Rendház esetében 40 millió forint értékben, míg az Országzászló téri kiállítóhely esetében 33 millió forintból - megújult oktató- foglalkoztató és kiállítótereket.

 

--- Az ünnepek közeledtével is zajlik az élet a Fejér megyei múzeumokban

A Szent István Király Múzeum Rendháza és az Országzászló téri kiállítóhelye családi nappal köszönti az Új Évet. A Fejér Megyei Múzeumok Igazgatósága három sikeres uniós pályázat zárását is ünnepli december 29-én. A különleges programokon a legkisebbektől a legnagyobbakig mindenki kipróbálhatja és megcsodálhatja a megújult foglalkozató tereket és a modern infrastruktúrával felszerelt kiállítóhelyeket.

--- Pályázati forrásból

A Fejér Megyei Múzeumok Igazgatósága három sikeres projektjét zárja le az év végével. A Rendház és az Országzászló téri kiállítóhely mellett, a dunaújvárosi Intercisa Múzeumban is befejeződtek az összességében közel 115 millió forint értékű infrastrukturális fejlesztések. Dunaújvárosban - a közönség számára is nyitott családi napot megelőzően - szakmai konferencián értékelték az eredményeket az intézmény vezetői.

- A megvalósult fejlesztések és a modern berendezések azt bizonyítják, hogy az intézményeink fejlődésének záloga, ha további forrásokra pályázunk. Ebben az igazgatóság különösen sikeres, hiszen a most záruló három TIOP projekt mellett, további tíz Európai Uniós pályázatot nyertünk, így minden feltétel adott ahhoz, hogy tovább emeljük a múzeumpedagógiai munka, és a kiállítások színvonalát,és bővítsük turisztikai vonzerővel bíró kínálatunkat – mondta Elekes Szentágotai Enikő, megyei múzeumigazgató-helyettes, a most záruló projektek menedzsere.

Image
.

--- Korabeli szokások is felelevenednek

A pályázat eredményeit a december 29-i Családi Napon mindenki megcsodálhatja és kipróbálhatja. A programok fő helyszíne a Fő utca 6. szám alatti Rendház lesz. A záró rendezvényen megismerhetőek a megújult kiállítóterek: az ingyenes programokon résztvevő vendégek belebújhatnak a korabeli ábrázolások alapján készült viseletmásolatokba, és részt vehetnek egy ókori lakomán is, ahol a korabeli étkezéshez használt műtárgymásolatok segítik felidézni az ókori és középkori hagyományokat.

--- Ingyenes programok és tárlatvezetések

A vendégek megcsodálhatják az Állandó régészeti kiállításon helyet kapó új látványvitrint is, amelyben 60 darab középkori érem kerül bemutatásra, Az érmek feliratai a mozgatható nagyító segítségével válnak könnyen olvashatóvá. A megújult régészeti kiállítást ingyenes tárlatvezetés keretében tekinthetik meg a látogatók. A rendezvény ideje alatt az első emeleti, megújult foglalkoztató teremben római kori freskó, római kori fémveretes homlokdísz készítésére és egy bronzkori szövőszék kipróbálására is lesz lehetősége a vendégeknek.

Az Országzászló téri épületben a program ideje alatt a kiállítások ingyenesen megtekinthetőek, valamint a pályázat eredményeként kialakított foglalkoztató terek bejárhatóak, a multimédiás eszközök kipróbálhatóak lesznek.

 

Image
.

--- A projektekről

A Szent István Király Múzeum Rendház kiállítóhelye a Társadalmi Infrastruktúra Operatív Program, Múzeumok iskolabarát fejlesztése és oktatási-képzési szerepének infrastrukturális erősítése című pályázati projekt keretében 40.433.965 millió forintból újulhatott meg. A pályázat címe: Oktató Múzeum a székesfehérvári Rendházban.

A dunaújvárosi Intercisa Múzeum „Új foglalkoztatási terek kialakítása a dunaújvárosi Intercisa Múzeumban” címmel nyújtott be sikeres pályázatot, melynek eredményeként 41.389.592 forintot költhettek az intézmény infrastrukturális fejlesztésére. Az Országzászló téri kiállítóhely a fent említett pályázaton 33 046 289 forintból újulhatott meg, a pályázat címe: Új foglalkoztató terek kialakítása az Országzászló téren.

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >