Kezdőlap
Tiltakozás a flottás előfizetőket is érintő extra díj ellen Nyomtatás E-mail
Írta: Közlemény - Fidesz, Fidelitas   
2008. július 28.

ImageA Fidelitas Informatikai Kabinete a Nemzeti Hírközlési Hatósághoz fordul mert a hazai informatikai és távközlési piac szereplői az idei évben egymás után vezetik be a számukra pótlólagos forrásokat biztosító számladíjat, vagy számlafizetési díjat.

A XXI. században véleményünk szerint elfogadhatatlan az az ügyfélellenes piaci magatartás, amely negatív kényszerítő eszközzel kívánja elterjeszteni az e-ügyintézés, és e-számlafizetés gyakorlatát. Magyarországon jelenleg hiányoznak a feltételei a fogyasztók igényeinek maximálisan megfelelő online és ATM szolgáltatásoknak - technikai és bizalmi deficitet okozó problémák gyakorta előfordulnak.

UPC Magyarország Kft - mint a fenti ügyben érintett egyik cég - nemrégiben visszavonta az augusztus 1-től bevezetni kívánt papíralapú számladíjat.

A Pannon GSM Távközlési Zrt. július 15-én közzétett ÁSZF változásról szóló közleményében augusztus 21-től a postai befizetéseknél a "Szolgáltató Értékesítési Pontjainál" történő befizetéseknél extra díjat számol fel 100 Ft (nettó) 120 Ft bruttó)/telefonszámla/alkalom összegben.

Meglátásunk szerint ez az intézkedés a Pannon részéről kimeríti a tisztességtelen piaci magatartás fogalmát, mivel olyan többletdíjat számol fel, amely többletszolgáltatást nem tartalmaz, és olyan tevékenységhez kapcsolódik, amely a szolgáltatás igénybevételének elengedhetetlen részét képezi - szögezi le Burján András. A kabinetvezető felhívja a figyelmet arra, hogy az intézkedés bevezetése csak ebben az egy konkrét esetben több, mint egymillió embert évi bruttó 1440 Ft-tal károsít meg.

A fogyasztók számára hátrányos gyakorlatot meg kell szüntetni, az elektronikus szolgáltatások igénybevételét a lakosság körében elterjeszteni csak pozitív ösztönző elemekkel lehet - jelenti ki Burján András.

A Fidelitas Informatikai Kabinete az üggyel kapcsolatban az alábbi kérdésekre várja a választ:

- A digitális szakadék megszűntetését célzó intézkedések ilyen kondíciókkal nem okoznak-e a fogyasztóknak a szükségesnél több ráfordítást?

-Kíván-e a Nemzeti Hírközlési Hatóság állásfoglalást kiadni a számlázással kapcsolatban elfogadhatatlan szolgáltatói gyakorlatról?

-Milyen szükséges intézkedéseket kíván tenni az NHH a valós probléma kezelésére?

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >