Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap
31 milliárd a nehéz helyzetben lévő önkormányzatoknak Nyomtatás E-mail
Írta: Duna TV   
2011. január 06.

ImageA nehéz helyzetben lévő önkormányzatok támogatása az eddigi rendszerek - az ÖNHIKI-rendszer, és a CLXIX. törvény 6. számú mellékletének 3. pontja alapján nyújtott támogatás átalakul - fejtette ki a Hattól nyolcig stúdiójában Tállai András a Belügyminisztérium államtitkára. Tállai andrás kifejtette: 2011-ben harmincegymilliárd milliárd forintot fordíthat az állam a nehéz helyzetben lévő önkormányzatok támogatására és ötmilliárdot különítettek el ugyanerre az általános tartalékban.

 

Az államtitkár hangsúlyozta: 2010-ben több mint ezerötszáz önkormányzat pályázott az ilyen jellegű forrásokra, azaz az önkormányzatok felénél jelentkezik valamilyen pénzügyi gond. A megyei jogú városok kivételével szinte a teljes magyar önkormányzati rendszernek finanszírozási, pénzügyi nehézségei vannak. Az előző rendszert megszüntetjük, helyette egy probléma-orientált rendszer szeretnénk kiépíteni - jelentette ki az államtitkár.

Ennek lényege, hogy az önkormányzati rendszerben lévő számlatartozások felszámolásával kezdjük a helyzet megoldását azoknál a településeknél, ahol a működési normatíva miatt vannak nehézségek. Ezután azokon a településeken szeretnénk segíteni, ahol a kötelező feladatok ellátása is komoly gondot okoz.

A legnagyobb falat azonban, a kötvénykibocsátást végrehajtó települések helyzetének rendezése. Szeretnénk külső szakértőket bevonni a folyamatba, hogy ők ellenőrizzék az önkormányzatok támogatási kérelme mennyire megalapozott, ehhez a Független Magyar Könyvvizsgálókat szeretnénk segítségül hívni - emelte ki Tállai András.

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >