Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow Magyarország hivatalosan is átveszi az uniós elnökséget
Magyarország hivatalosan is átveszi az uniós elnökséget Nyomtatás E-mail
Írta: hirado.hu   
2011. január 06.

ImageOrbán Viktor miniszterelnök ma veszi át a belga kormányfőtől az uniós elnökséget szimbolizáló zászlót. Laphírek szerint az eseményen sürgős közel-keleti útja miatt az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője nem vesz részt. Magyarország az EU elnöki posztját 2010-2011-ben betöltő trió harmadik tagja, Spanyolország és Belgium után veszi át a tisztséget.

 

Yves Leterme ügyvezető belga miniszterelnök csütörtökön a Parlament kupolacsarnokában egyórás, zenés-táncos műsorral kísért rendezvényen ünnepélyesen átadja az elnökségi zászlót Orbán Viktor miniszterelnöknek. Az eseményen részt vesznek mások mellett a budapesti diplomáciai kar tagjai.

A rendezvényt a Duna Televízió közvetíti. Pénteken együttes ülést tart a magyar kormány és az Európai Bizottság. A tanácskozás után a tervek szerint közös sajtótájékoztatót tart Orbán Viktor és José Manuel Barroso, a Bizottság elnöke. A Lisszaboni Szerződés 2009 végi hatályba lépése óta a tagállamok állam- és kormányfőit tömörítő Európai Tanács üléseit a két és fél évre választott állandó elnök, jelenleg Herman Van Rompuy irányítja.

Az Európai Tanács elnöke és a soros elnökség szoros együttműködésben vezeti az uniót. A soros elnök fontos szerepet játszik abban, mely ügyek kerülnek a Tanács figyelmének középpontjába, és nagy befolyást gyakorolhat arra, hogy az EU miként kezelje a politikai és gazdasági kihívásokat. Az elnökség programjának megvalósítása mellett konszenzust próbál kialakítani a 27 tagállam között.

Magyarország az EU elnöki posztját 2010-2011-ben betöltő trió harmadik tagja, Spanyolország és Belgium után veszi át a tisztséget. A spanyol-belga-magyar az első csoportos elnökség, amely teljes egészében a lisszaboni szabályok szerint működik. Július 1-jétől Lengyelország követi Magyarországot a Tanács élén.

Mivel az egyes elnökségi triók is egyeztetnek, Magyarország nagy hangsúlyt fektet a szoros együttműködésre Lengyelországgal például a közös energiapolitika vagy az EU keleti szomszédságpolitikája témájában.

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >