Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap
A multik nagyon jól jártak Nyomtatás E-mail
Írta: Magyar Nenzet   
2011. január 11.

ImageElképesztő egyensúlytalanság jellemezte az utóbbi nyolc esztendő gazdaságpolitikáját, amely egyoldalúan és aránytalanul a külföldi és vegyes tulajdonú vállalatokat részesítette előnyben. A Nemzetgazdasági Minisztérium adatai szerint 2003-tól az adókedvezmények 93 százalékát kapták a külföldiek, akik szintén taroltak az egyedi kormánydöntéssel adott, vissza nem térítendő juttatások terén. Ráadásul az átlagos adókulcs a magyar vállalatok esetében 17, a külföldieknél pedig 10 százalék volt.

 

Jóval nagyobb adóteher hárult a hazai, mint a külföldi tulajdonú vállalatokra az előző években adott adókedvezmények és állami támogatások aránytalansága miatt - derül ki a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) és az Európai Bizottság adataiból, amelyek jól jelzik, hogy sokkal több állami segítséget kaptak a magyar államtól a külföldiek, mint a hazai cégek.

A zömében multinacionális tulajdonú vállalatok a régiónál és az uniós átlagnál is jelentősebb mértékű állami támogatásokban részesültek a bruttó hazai össztermékhez (GDP) viszonyítva. Sőt a külföldiek számos önkormányzattól is jelentős kedvezményeket kaptak. Az uniós átlaghoz viszonyítva és a térség többi államához képest is kiemelkedően magas volt hazánkban az egyoldalúan folyósított állami támogatások mértéke, és nem csupán egy-egy rövid időszakra, hanem a Gyurcsány-kormányok teljes idejére is.

Összességében - a 2002-2008 közötti időszakban - az állami támogatások terén 30 százalékos emelkedést lehet megfigyelni - további részletek a Magyar Nemzet hétfői számában.

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >