Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow A vádak célja Magyarország és az EU-elnökség lejáratása
A vádak célja Magyarország és az EU-elnökség lejáratása Nyomtatás E-mail
Írta: Temesvári Márta   
2011. január 11.

ImageKözleményben utasítja vissza a Magyar Néppárti Képviselőcsoport a magyar médiatörvénnyel szemben felhozott, alulinformáltságból fakadó, illetve politikai indíttatású, megalapozatlan vádakat. Különösképpen visszautasítja azokat a vádakat, amelyek a törvény olyan rendelkezéseit támadják, melyek más tagállam médiaszabályozásában is megtalálhatóak. A megalapozatlan és politikai indíttatású rágalmak a magyar soros elnökség lejáratásán keresztül az egész Európai Uniónak okoznak kárt. A képviselőcsoport ezért felszólítja az Európai Parlament szocialista, liberális, zöld és kommunista frakcióit , hogy a politikai hisztériakeltést fejezzék be.

 

A közleményben emlékeztetnek: az új magyar Fidesz-KDNP-kormány, akárcsak a gazdaság és más területeken, a médiaviszonyok terén is katasztrofális állapotot örökölt az előző szocialista vezetéstől. A közmédiumokat a pazarlás, a korrupció és a teljes politikai és pénzügyi kiszolgáltatottság jellemezte. A médiahatóság rendszeresen tehetetlennek bizonyult a rasszista, gyűlöletkeltő és kisebbségellenes megnyilvánulásokkal szemben.

Úgyszintén képtelen volt megfelelő védelmet biztosítani a kiskorúak egészséges fejlődését sértő tartalmakkal szemben - teszik hozzá, leszögezve: ez volt annak a szocialista kormánynak az öröksége, amely amúgy a média területére vonatkozó európai uniós direktívák átvételi kötelezettségének sem tett eleget. Mint írják, ezen a helyzeten volt kötelessége változtatnia az új magyar Országgyűlésnek. Ezért implementálta az audiovizuális médiaszolgáltatásokról szóló irányelvet, s a tagállami szabályozásokban található legjobb gyakorlatra építve megalkotta az új médiatörvényt.

 Az új jogszabály, összhangban a vonatkozó európai direktívákkal, biztosítja a rasszista, gyűlöletkeltő és kisebbségellenes megnyilvánulásokkal szembeni határozott fellépés lehetőségét, a kiskorúak egészséges fejlődésének és az emberi méltóság védelmét. Az új jogszabály védi a sajtószabadságot és a sajtó sokszínűségét, melyet garanciákkal bástyáz körbe. Ennek keretében a pénzügyileg és politikailag független, a magyar Országgyűlés által választott Médiatanács döntései felett a független magyar bíróságok gyakorolnak törvényességi felügyeletet - fejti ki a közlemény.

A magyar néppárti képviselőcsoport aláhúzza: mivel az új jogszabály alapjait az európai jog implementációja képezi, az Európai Bizottság tanulmányozni fogja a jogszabályt, melynek az eredményét a magyar kormány a legmesszemenőbbig figyelembe fogja venni, és ha szükséges, azzal összhangban módosítja a törvényt. Ezúton is emlékeztetnek, hogy a Fidesz - Magyar Polgári Szövetség és a KDNP az elmúlt több mint két évtizedben bizonyította elkötelezettségét a szabadságjogok védelme iránt.

A képviselőcsoport meggyőződése, hogy a jogszabályt érő, alulinformáltságból és politikai rosszindulatból táplálkozó kritikák nemcsak a magyar soros elnökséget támadják, de valójában a megszületése óta legnagyobb kihívással szembesülő Európai Uniónak okoznak kárt. Felszólítják ezért az Európai Parlament szocialista, liberális, zöld és kommunista frakcióit , hogy a politikai indíttatásból fakadó hisztériakeltést fejezzék be.

Egyben köszönetüket fejezik ki mindazon néppárti képviselőtársuknak, különösen a német néppárti EP delegációnak, valamint az Európai Néppárt elnökének, Wilfried Martensnek, akik az elmúlt időszakban kiálltak a kettős mérce ellen, és kifejezték szolidaritásukat Magyarország iránt.

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >