Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap
2200KW teljesítmény - hogyan működik a fűtés a Vásárhelyi úti lakótelepen Nyomtatás E-mail
Írta: Bácskai Gergely   
2011. január 12.

ImageA Vásárhelyi úti lakótelepen két kazánházban összesen öt kazán üzemel: a kisebbikben két 75 lakásos épületben biztosítja a fűtést a Vásárhelyi út 9 szám alatt található két darab 400KW-os szerkezet, a másik kazánház három épületet lát el, ahol egy 400KW-os és kettő 500KW-os teljesítményű kazán melegíti a vizet – tájékoztatott Fónad Csaba a Széphő Zrt vezérigazgatója.

 

- Kiemelte, hogy a múlt hét csütörtök esti fűtésindítás után 24 órás ügyeletet tartottak a kazánházakban. Jelenleg a társasházakkal egyeztet a Széphő a kívánt hőmérsékletről és a szolgáltatásról. A kazánok működéséről Pájer Sándor távfűtési vezérigazgató-helyettest kérdeztük, aki elmondta, hogy a 9-10 éves kazánok elvárható élettartamuk felénél járnak jelenleg.

- Mit lehet tudni a Vásárhelyi úti lakótelep a kazánjairól?

- Ezek Buderus gyártmányú melegvízkazánok, Weishaupt gázégőkkel, amiket 2000-2001-ben telepítettek a lakótelepre. Viszonylag jó állapotban vannak és korszerű, megfelelő kazánoknak tekinthetők. A Vásárhelyi úti lakótelep két kazánházában összesen öt ilyen kazán biztosítja a melegvizet. Ezeknek a kazánoknak a várható élettartama 15-20 év és most az élettartamuk felénél járnak, ennek megfelelő műszaki állapotuk is.

 

Image
.

- A Vásárhelyi úti lakótelepen a kazánokra és a hozzájuk tartozó csőrendszerre, ha ránéz az ember akkor megállapítható, hogy az hasonló családi házakban használatos rendszerekhez…

- Ugyanaz a víz kering a lakások radiátoraiban is, mint a kazánokban. Felmelegítjük a kívánt hőmérsékletűre a vizet olyannyira, amit kíván a külső hőmérséklet. Ez a víz megy ki a távhővezetékeken keresztül a lakásokba és e tekintetben tényleg olyan, mint egy családi háznak a fűtésrendszere. Nincs külön hőközpont hőcserélővel, mint a távhővel fűtött épületekben. A lakótelepen viszont nincs központi melegvíz szolgáltatás, azt egyedi módon állítják elő a lakásokban.

- Gondolom átnézette a Széphő a saját szakembereivel és szakszervizzel a szerkezeteket…

- Ez még folyamatban van, hiszen az első és legnagyobb feladatunk az volt, hogy a megállapodás aláírása után mihamarabb elindulhasson a fűtés a Vásárhelyi úti lakótelepen. Elsősorban erre koncentráltunk, azonban az óvatosság miatt 24 órás folyamatos ügyeletet tartottunk a kazánházban, amire később már nem lesz szükség, mert a kazánok alkalmasak arra, hogy folyamatosan automatikusan működjenek a megfelelő beállítások után. A rendszer átvizsgálása egyébként jelenleg is zajlik, hiszen a lépcsőházakban is át kell nézni a belső csőhálózatot, aminek érdekében a közös képviselőkkel már felvettük a kapcsolatot. Nem csak a kazánokat vásárolta meg a város, hanem a lakásokig elérő csőhálózatot is.

 

Image
.

- Lakókkal, közös képviselőkkel egyeztettek már a kért hőmérsékletekről?

- Elkezdtük az egyeztetést, hiszen múlt héten csütörtöktől a Széphő tapasztalatai alapján állítottuk be a fűtési menetrendet, de nyilvánvaló, hogy az épületekben lakóknak kell megmondaniuk, hogy milyen hőmérsékletet szeretnének. A lakásonkénti szabályozást nem teszi lehetővé a rendszer, mert azonos hőmérsékletű víz kering egy épület fűtésrendszerében.

- Miben más ez a rendszer, mint a távhővel fűtött lakások fűtése?

- Ha arra gondolunk, hogy kazánban kell hőt termelni, akkor a melegvíz kazán egy jobb megoldás, mint a forróvízkazán. Itt megjegyezném, hogy a Köfém lakótelepen ugyanúgy melegvíz kazánokat üzemeltet a Széphő, csak nagyobb teljesítményűt építettünk még 98-ban. Ha nem gázmotoros vagy biomassza erőművet telepít valaki, hanem földgáz alapú kazánt akkor ebből csakis a melegvízkazánt érdemes üzemeltetni. A forróvízkazán nagyobb hőveszteséggel dolgozik és emiatt kevésbé gazdaságos az üzemeltetése.

Image
Fotó: Bácskai Gergely
Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >