Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
A kapkodás lett a vesztük Nyomtatás E-mail
Írta: Temesvári Márta   
2011. január 20.

ImageNagy sebességgel, sokáig gomolygó füsttel a hátuk mögött próbáltak eltűnni az éjszakában annak az autónak az utasai, akikre épp e miatt figyeltek fel a rendőrök Martonvásár területén. A bankautomata elől startoló csapatot a város Budai út- Bercsényi utak kereszteződésében állították le. Akkor még csak sejtették, hogy nem lehet véletlen a nagy sietség, később már bizonyossá is vált…

 

R. Szabó Ágnes, a FM RFK szóvivője a Fehérvári Híreknek elmondta, hogy Martonvásár területén egy bankautomata elől nagy sebességgel elinduló autóra figyeltek fel a rendőrök. Az autó utasainak annyira sietős volt eltűnni, hogy a Ford Mondeo felpörgő motorja hosszú másodpercekig gomolygó füstöt hagyott maga után. A rendőrök a Budai út-Bercsényi út kereszteződésében tartóztatták fel az autót és annak érdi utasait.

Az autó sofőrjén kívül két férfi és egy nő tartózkodott a járműben. A sofőr átadta az okmányait, amivel kapcsolatban az intézkedő rendőrnek olyan sejtése támadt, hogy a férfi nem azonos azzal a személlyel, akinek az igazolványait átadta. A járőr a helyszínen aláírást kért emberétől, akinek ez többszöri próbálkozásra sem sikerült. Akkor már jobbnak látta, ha saját papírjait is bemutatja. Elmondta, hogy azért trükközött, mert neki nincs jogosítványa és ezért testvére iratait használta fel. Abban bízott, hogy az éjszakai látási viszonyok miatt fel sem tűnik a különbség.

A járőrök ezután még jobban górcső alá vették az autót és utasait. Az egyik férfinél nagyobb mennyiségű készpénzt, a másiknál egy elemlámpát találtak. Az autóból kesztyűk, lámpák, kézi fúró került elő. Az utasok a sofőr kivételével az igazoltatást követően szabadon továbbmehettek. A sofőrt közokirat-hamisítás bűntett miatt előállították, gyanúsítottként hallgatták ki. Szombaton délelőtt bűncselekményről érkezett bejelentés a rendőrség ügyeletére, Gárdony területéről. A betörés kísérlet helyszínén a technikusok több nyílászárón fúrásnyomokat rögzítettek.

Egyik épületbe sem tudtak bemenni az ismeretlenek, de az udvarról elvittek két alumínium létrát. Később egy másik sértett kért segítséget, mert arra ébredtek, hogy lakásuk ajtaja nyitva van, a zár a földön hever. A tettesek elvittek két kézitáskát, iratokkal, pénzzel, bankkártyával, de arany ékszer és férfi karóra is tűnt el a lakásból. A sértett a nyomozóknak elmondta, hogy a bankjától kapott tájékoztatás szerint kártyáját Martonvásár területén hajnalban két alkalommal is használta valaki, a számlájáról készpénzt vettek le. Iratait később egy kutyasétáltató megtalálta és elvitte neki.

A rendelkezésre álló adatok alapján a rendőrök valószínűsítették, hogy az igazoltatott csapatnak igencsak köze lehet az ismertté vált bűncselekményekhez. Később a rögzített nyomokat összevetve ez bizonyítást nyert. A nyomozók Érden fogták el a három férfit és a nőt. Lakásaikon megtartott házkutatás alkalmával a szerszámok mellett zálogjegyek és egy éremgyűjtemény is előjött. Ez utóbbiról kiderült, hogy kísértetiesen hasonlít arra az éremgyűjteményre, amit egy székesfehérvári lakásbetörésből vittek el ismeretlenek.

A három férfi és a nő amúgy nem ismeretlen a hatóságok előtt. Az autó 26 éves sofőrje ugyan papíron még büntetlen előéletű, de több eljárás van folyamatban vele szemben, lopás, visszaélés okirattal vétség, kábítószerrel visszaélés és más bűncselekmény miatt. Társa különböző, főként vagyon elleni bűncselekmények miatt eddig tizennégyszer volt büntetve. Egy másikat kétszer ítéltek már, de jelenleg is több hatóság előtt van folyamatban ügye. A csapat 35 éves nő tagja főállású anya, de nem ezért állt bíróság előtt eddig hat alkalommal, hanem lopás, illetve visszaélés okirattal miatt. Jelenleg betöréses lopás miatt folytat vele szemben büntetőeljárást a Budaörsi Rendőrkapitányság.

A gárdonyi nyomozók mind a négy személyt kihallgatták. Nagyobb értékre elkövetett betöréses lopással és más bűncselekménnyel gyanúsítják őket. A bíróság hétfőn elrendelte előzetes letartóztatásukat. A nyomozók most azt vizsgálják, hogy az elfogott négyesnek lehet-e köze a területükön, megelőzően, hasonló módszerrel elkövetett betörésekhez, lopásokhoz.

 
< Előző   Következő >