Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap
Fehérváron startol a Cho Oyu expedíció előadás sorozat Nyomtatás E-mail
Írta: Bácskai Gergely   
2011. január 21.

ImageJanuár 25-én este hat órakor a 2010-es Cho-Oyu expedíció résztvevői (Erőss Zsolt, Mécs László, Kollár Lajos, Gál László, Szlankó Zoltán, Horváth Tibor, Wetzl Péter, Kollmann András, Tóth Zsolt) a Kodolányi János Főiskola nagy előadójában vetítéssel, beszélgetéssel egybekötött élménybeszámolót tartanak, amely a Cho-Oyu expedíció élményeit bemutató országos előadó körút kezdete is egyben.

 

Az eseményt megelőzően a Kodolányi János Főiskolán sajtótájékoztatót tartottak, ahol a Magyarok a világ nyolcezresein program 2011-es terveit is bejelentték: következő célként a Világ negyedik legmagasabb, 8516 méter magas Lhotse-t tűzték ki.

Róth Péter, Székesfehérvár alpolgármestere arról is beszélt az előadássorozat sajtótájékoztatóján, hogy a város költségvetéséből sokat fordít sportcélokra. Kiemelte, hogy az élcsapatok mellett az olyan kisebb sportegyesületeket is támogatja a város, mint a Székesfehérvári Hegymászó Klub. Elmondta, hogy a város továbbra is támogatja az egyesületet.

Dr. Hervainé dr. Szabó Gyöngyvér örömét fejezte ki, hogy Székesfehérvár Önkormányzatával közösen szervezik a rendezvényt. Mint mondta a Kodolányi Jánis Főiskola a sport és a kultúra iránt is elkötelezett intézmény. Kiemelte, hogy büszkék olyan hallgatóikra, akik neves sporteseményeken szerepelnek.

Image
Fotó: Bácskai Gergely

Janurik Zoltán, a Székesfehérvári Hegymászó Klub elnöke a magyar hegymászásról beszélt a sajtótájékoztatón. Mint mondta a hegymászásnak az egyik ága az expedíciós mászás, mely nagyon komoly szervezést igényel. 1983-ban indult az első magyar szervezésű Himalája expedíció és csak 1990-ben sikerült 8000 fölötti csúcsot elérni, majd 2002-ben Erős Zsoltnak sikerült első magyar állampolgárként feljutni a Mount Everest tetejére.

Mécs László csapattag arról beszélt, hogy a Cho Oyu a Világ hatodik legmagasabb csúcsa, melyet oxigénpalack és serpák nélkül próbálták meghódítani. A hegy nem tartozik a legnehezebben megmászható nyolcezresek közé, de idén olyanok voltak a hóviszonyok a térségben, hogy a lavinaveszély miatt nem volt értelme a csúcshódítást elindítani. Több lavinát is elindítottak más hegymászók és ezért nem vállalták ennek a kockázatát.

A 2011-es tervekről elmondta, hogy a 14 nyolcezer méter fölötti csúcs megmászása mit is jelent: csekély számú ország büszkélkedhet azzal, hogy a Világ nyolcezer méteres csúcsait mind megmászták. A magyarokra már csak négy nyolcezres csúcs van, amit el kell érniük. A következő célként a Világ negyedik legmagasabb, 8516 méter magas Lhotse-t tűzték ki.

Erőss Zsolt hegymászó beszélt balesete utáni felépüléséről, mint mondta akaratán kívül pozitív példát tudott felmutatni azoknak, akik hasonló helyzetbe kerültek. Kiemelte, hogy idén visszatérnek a nyolcezres sorozatokhoz. Reményét fejezte ki, hogy továbbra is abban a csapatban mászhat, mint korábban.

Gál László, az expedíció fehérvári tagja köszönetet mondott a város önkormányzatának, hogy részt vehetett az expedícióban. A vetítéssorozattal pedig szeretnék közelebb vinni az emberekhez a hegymászást. Mint mondta nagyon jó dolog viszontlátni a mászótermekben az előadásokon részt vett arcokat.

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >