Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow Elhunyt a Zsolnay módszer atyja
Elhunyt a Zsolnay módszer atyja Nyomtatás E-mail
Írta: Közlemény   
2011. január 21.

Elhunyt Dr. Zsolnay József professzor emeritus, a Magyar Tudományos Akadémia doktora. Távozásának hírét a Vasvári Pál Általános Iskola közölte, az a székesfehérvári tanintézmény, ahol jelenleg is alkalmazzák a szakember nevéhez fűződő értékközvetítő és készségfejlesztő pedagógiai módszert.

 

Élethosszig tartó tudományos tevékenységéből csupán néhány állomást áll módunkban kiragadni. A professzor 1935. március 12-én született Ásotthalmon. Kutató pályáját nyelvjárási anyaggyűjtéssel kezdte. 1964-től tanársegédként dolgozott a Szegedi Tanárképző Főiskolán, ahol többek között a nevelői beszédkultúra és a felsőoktatás pedagógiája területén végzett tudományos tevékenységet. 1977-ben az Eötvös Lóránd Tudományegyetemen szerzett bölcsészdoktori oklevelet.

Két év múlva kinevezték az Országos Oktatástechnikai Központ Pedagógiai Főosztályának vezetőjévé. 1980-ban került az Oktatáskutató Intézetbe, ahol akciókutatást indított az ÉKP-program kimunkálására, valamint ugyancsak akciókutatást folytatott a tanítóképzés megújítására. 1985-ben Törökbálinton kísérleti iskolát alapított, amely az értékközvetítő és képességfejlesztő modellre épült. 1990-ben miniszteri megbízásra megszervezte az Országos Közoktatási Intézetet, melynek főigazgatójává nevezték ki.

Az OKI keretei között munkálta ki azt a koncepciót, amely „A magyar közoktatás minőségi megújításának szakmai programja” címen vált ismertté. Ennek alapján indítottak el egy országos szintű pedagógiai innovációt. 1993-ban az immár 12 évfolyamos Törökbálinti Kísérleti Iskola az ELTE fenntartásába került, itt a Zsolnay professzor nevéhez fűződő alternatív pedagógiai programok alkalmazására készítették fel a hallgatókat. Zsolnay József 2002-ben elnyerte a Magyar Tudományos Akadémia doktora címet.

2003-ban a Veszprémi (jelenleg Pannon) Egyetemen megalapította és vezette a Nyelvtudományi Doktori Iskola Neveléstudományi Alprogramját. Pedagógiai munkáját számos elismeréssel díjazták, ezek közül kiemelkedik a Magyar Köztársaság Érdemrend Kiskeresztje, melyet 1995-ben vehetett át.

2010. december 15-én kapta meg a Veszprém Megye Érdemrendje kitüntetést. Halálának napján, 2011. január 12-én a Nemzeti Erőforrás Minisztériumtól érkezett az értesítés, miszerint a Magyar Kultúra Napja alkalmából Szent Györgyi Albert díjat adományoznak a professzornak munkássága elismeréséül.

Dr. Zsolnay Józsefet január 22-én 13 órakor szombaton, a törökbálinti temetőben helyezik végső nyugalomra.

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >