Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap
Államtitkári vizit a kórházban Nyomtatás E-mail
Írta: Szabó Tibor   
2011. január 23.

ImageFebruárban hozza nyilvánosságra az egészségügyi ellátórendszer átalakítását célzó cselekvési tervét az egészségügyi államtitkárság. Ezt megelőzően országjáró körútra indult Szócska Miklós. Az államtitkár a Fejér Megyei Szent György Kórházban is járt. A kilenc országos régiót érintő roadshow első állomása a Fejér, Komárom-Esztergom és Veszprém megyét magában foglaló nagytérség volt, ahol az államtitkár a kórházfenntartó önkormányzatok vezetőivel is találkozott annak érdekében, hogy ismertesse a kormányzat átalakítási terveit az ágazatban.

 

Az országjáró program állomásain az orvosokkal, egészségügyi szakdolgozókkal is találkozott az államtitkár.

- Az országos körút során alakítjuk ki az ősszel vitairatként ismertetett Semmelweis Terv végleges formáját, amelyhez eddig több mint 150 szervezeti, s harmincnál több egyéni vélemény érkezett. Az átalakítás elsődleges szempontja az, hogy a betegeknek mindentől függetlenül biztosítsuk az ellátáshoz való hozzáférést, de a betegút-átszervezés, a strukturális átalakítás az ellátórendszer valamennyi szintjét érinti majd – közölte Szócska Miklós.

Image
.

Jelezte, az ellátórendszer nagytérségi-régiós átalakítására azért van szükség, mert megyei szinten nem elég hatékony az ellátás, a nagytérségi betegút szervezés azonban lehetővé teszi, hogy mozgósítsák majd a rendszerben még fellelhető tartalékokat. Az államtitkár elmondta, intézmény nem zárhat be, de funkciót válthat, amelyet azonban nem fentről adott utasításokkal, hanem a rendszerbe beépített ösztönzőkkel akarnak majd elérni.

Az országjárás éppen azt a célt is szolgálja, hogy mind a tulajdonos-fenntartó önkormányzatokkal, mind pedig a térségek szakembereivel egyeztessék, hol, milyen intézményre van szükség. Ezek kialakításánál egyébként elsődlegesen veszik majd figyelembe a már meglévő, természetes módon kialakult betegutakat is.

Image
.

- A tervek szerint az ellátás első szintje a városi kórházak és járóbeteg központok lesznek, erre illeszkednének a megyei kórházak és szakkórházak, a harmadik szinten állnak majd az egymilliónál több lakost ellátó nagytérségi központok. Az ellátást a nagytérségi egészségszervezési igazgatóságok látják majd el, amelyek állami irányítás alatt állnak, de önállóan gazdálkodnak majd – tájékoztatott Szócska.

Hangsúlyozta, a Közép-dunántúli régió kórházainál a Pannon modell lehetőséget teremthet arra, hogy közös beszerzésekkel (műszerek, gyógyszerek, informatika) akár 20-30%-kal csökkentsék kiadásaikat. Az így elért megtakarításokat a dolgozók béreinek emelésére szánják.

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >