Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Kék hírek arrow Csökkenő baleseti számok Fejérben
Csökkenő baleseti számok Fejérben Nyomtatás E-mail
Írta: Temesvári Márta   
2011. január 28.

ImageA közlekedési balesetek elmúlt évi alakulása volt a témája annak a sajtótájékoztatónak, amelyet tegnap délelőtt tartottak a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányságon. Mint a tájékoztató elején Kaposvári Károly r. alezredes, a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság Közlekedésrendészeti Osztályának vezetője elmondta, nemcsak az elmúlt évet zárta jól a megye, hanem azt a 10 éves ciklust is, aminek elején 2001-ben mind az Európai Unió, mind a magyar közlekedésbiztonsági politika elvárásokat fogalmazott meg.

 

A Fejér Megyei Rendőr-főkapitányságnak egy-egy szegmensben olyan uniós és országos kitűzött célt is sikerült teljesítenie, amivel még az országos átlagot is meghaladta.

A részletekről Vörös Ferenc r. ezredes, a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság rendészeti igazgatója, a Fejér Megyei Balesetmegelőzési Bizottság elnöke számolt be.  - tájékoztatta szerkesztőségünket Németh-Kész Mónika szóvivő -  Prezentációját azzal kezdte, hogy kihangsúlyozta, a közlekedés biztonságosabbá tétele úgymond össznépi feladatnak tekinthető, ami nem egyedül a Rendőrség dolga, hanem amiben az oktatástól a hatóságokon át egészen a médiáig mindenkinek szerepe és feladata van.

Az első diák bemutatása kapcsán az országos statisztikai adatokról szólt az ezredes. Elmondta, hogy a 2010-es adatokat az előző évhez viszonyítva, országosan minden kategóriában (halálos, súlyos, valamint könnyű kimenetelű közlekedési baleseteknél és a megsérültek számában is) csökkenés tapasztalható. Ugyanígy pozitív a tendencia – azaz kevesebb - az ittasan okozott balesetek száma is. A balesetek fő okai – országosan és a megyében is egyaránt - a gyorshajtás, valamint az elsőbbségi jog és a kanyarodási szabályok megsértése.

 

Image
.

A 2009-es adathoz képest – ami 12,7% volt – az ittasan balesetet okozók aránya lecsökkent 11%-ra, de még mindig jóval elmarad az uniós átlagtól, ami 5%. Kihangsúlyozta, hogy a kerékpárosok számára történt kedvezőbb jogszabályi változások negatív hatása érzékelhető a statisztikából. Ugyanis a kerékpárosok – mint okozók – száma nemhogy csökkent volna, még nőtt. Rátérve a fejér megyei adatokra kiemelte annak fontosságát, hogy megyénk útjain mintegy 25%-kal nagyobb a forgalom, mint az országos átlag, így sajnos jóval több baleset is történik.

Az uniós célok közül azonban még így is sikerült teljesíteni azt az elvárást, hogy a balesetekben elhunytak száma felére csökkenjen. Míg 2001-ben összesen 80-an haltak meg Fejér megye útjain, addig tavaly 37-en. Az ittasan okozott balesetek alakulása Fejérben még az országos átlagnál is jobban alakult. Míg tavalyelőtt 119 ilyen baleset történt, addig tavaly 76.

Image
.

Ez két éve az összes okozók 14%-a volt, míg tavaly a 10,1%-a. Ezredes úr itt hangsúlyozta ki, hogy ez azért is számít jó eredmények, mert korábban – évekkel ezelőtt – volt olyan, hogy ez az adat 16-17% volt. A mostani 10,1%-os eredménnyel pedig az országos „ranglistán” a megye harmadik. Ennek ellenére - ahogy eddig is - továbbra is kiemelten kezelik az ittasság ellenőrzését, és azon lesznek, hogy minél jobban lecsökkentsék azt az arányt a rendszeres és szigorú ellenőrzésekkel, ami kiterjed a gépkocsivezetőkön túl a kerékpárosokra is. Igazgató úr a gyorshajtásról - mint baleseti okról - is szólt.

Elmondta, hogy sajnos 2010-ben több baleset történt gyorshajtás miatt, mint tavaly, még annak ellenére is, hogy az összes baleset kevesebb volt (98-cal). Éppen ezért továbbra is fontosnak tartja a rendszeres sebességellenőrzést. Ugyanakkor elmondta, hogy ahogy eddig sem, úgy továbbra sem az lesz a megyei főkapitányság célja, hogy minél több és magasabb bírságot szabjon ki, hanem szigorúan szakmai alapokra támaszkodva olyan helyeken ellenőrizze a sebességet, ahol indokolt, ezzel is csökkentve a baleseti helyzetek kialakulását.

Image
.

Pozitívan értékelte, hogy a gyalogosok – mint balesetet okozók – száma 2010-ben 2009-hez képest 40-ről 29-re lecsökkent. Itt emelte ki a már egészen kiskorban megkezdett tudatos balesetmentes közlekedésre való nevelés jelentőségét, amit az FMBB kiemelten kezel. Céljuk továbbra is az, hogy minél több óvodába és iskolába eljussanak programjaikkal.

Ezt követően esett szó azon balesetekről, amiben gyermek részesek is voltak. A tendencia itt is nagyon kedvező, ugyanis míg 2009-ben 79 ilyen baleset történt, addig tavaly 68. Az ezen baleseteknél szereplő okoknál a gyalogos hiba lecsökkent 14-ről 3-ra, ami azt mutatja, hogy a gyerekek körültekintőbben közlekednek. Azokban a balesetekben pedig, ahol gyermek volt az okozó még jelentősebb a csökkenés. Ez a szám 32-ről 13-ra változott.

 
< Előző   Következő >