Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap
Közgyűlés - megépül a zebra Csalán, testvérvárosi kapcsolat Csíkszeredával Nyomtatás E-mail
Írta: Bácskai Gergely   
2011. január 28.

ImageTegnap délután tartotta soros ülését Székesfehérvár Közgyűlése. A testület döntött a Fehérvári Civil Központ létrehozásáról és a Magyar Vöröskereszt támogatásáról is. A képviselők közbeszerzési eljárást írt ki a nemrégiben újra megnyílt Ultrahang Diagnosztikai Központ új gépének beszerzéseiről is, továbbá döntöttek a Csalai gyalogosátkelőhely megépítéséről és a Berényi - Kadocsa kereszteződés használhatóbbá tételéről.

 

A testület zárt ülésen tárgyalt a Vásárhelyi úti lakótelep fűtési helyzetéről, (a kazánok vételárának nyilvánossá tételéhez nem járult hozzá az eladó cég) valamint a Közép-duna Vidéke Hulladékgazdálkodási Önkormányzati társulással kapcsolatos döntésekről.

Image
.

--- A rendőrség munkáját is értékelték

A Székesfehérvári Rendőrkapitányság 2010 negyedik negyedévében végzett tevékenységéről is beszámolót hallgatott meg a testület. A lakosság biztonságérzetét leginkább befolyásoló bűncselekmények közül az előző évi 47-ről 52-re nőtt a város területén elkövetett rablások, 97-ről 123-ra a garázdaságok száma, azonban a lopások száma 2211-ről 2040-re csökkent – olvasható a beszámolóban.

A Székesfehérvári Rendőrkapitányságon a 2009 évi 9.636-hoz képest 2010-ben 9.757 nyomozást indítottak, ami ugyan enyhe növekedés, de jelzi, hogy a bűnügyi állomány leterheltsége tovább nőtt. A szabálysértési ügyek száma az előző évhez képest összességében is nőtt, de a növekedés mértéke a tavaly év végén volt legnagyobb. Míg 2009 negyedik negyedévében 1.192, addig 2010. hasonló időszakában 1.536 szabálysértési ügy keletkezett. Tavaly sikerült javítani az állomány feltöltöttségén, az év elején ténylegesen rendelkezésre álló 261 fő hivatásos rendőrhöz képest jelenleg 281 fő a rendőrkapitányság hivatásos állományának létszáma.

Gyóni András képviselő, közbiztonsági tanácsnok hozzászólásában elmondta, hogy a rendőrség az anyagi nehézségek közepette is becsülettel látja el munkájukat, melyet a Közgyűlésen is megköszönt. Kérte azonban, hogy a közterületi jelenlétet fokozzák a közeljövőben. Kiemelte a körzeti megbízottak fontosságát is. Brájer Éva alpolgármester is köszönetét fejezte ki a rendőrségnek töbek között azért, hogy a Szent István Szakközépiskolában decemberben rendet tettek. Knizse Gyula képviselő is megköszönte a rendőrség tevékenységét, bizodalmát fejezte ki, hogy tovább növekszik a fehérvári állomány száma.

A város polgármestere dr. Cser-Palkovics András arról beszélt hozzászólásában, hogy jóval több fiatalt iskoláztak be rendőrnek országos szinten és bizakodó a fehérvári létszámbővítés tekintetében. Szigli István a Feketehegy - Szárazrét képviselője a körzet betörései kapcsán kérte, hogy új helyen biztosítsanak helyet a körzeti megbízottnak. Hozzászólásában a Mura utca és a Garzon ház környékét ítélte „problémásnak”. A rendőrség beszámolóját egyhangú igen szavazattal elfogadta a testület.

--- Új ultrahang beszerzése a Család és Nővédelmi Központban

„Ultrahang diagnosztikai berendezés beszerzése” tárgyában általános egyszerű közbeszerzési eljárás megindításáról is döntött a testület. A Humán Szolgáltató Intézet korábban a minőségi és gyorsabb betegellátás érdekében azzal a kéréssel fordult a Humán Közszolgálati Szakbizottsághoz, hogy a Várkörúti rendelő (Család és Nővédelmi Központ) részére új ultrahang-diagnosztikai berendezés beszerzéséhez nyújtson támogatást.

Image
.

--- Gyalogátkelőhely Csalán, balra kanyarodás a Berényiről

Közlekedésbiztonsági beruházások támogatására kiírt pályázaton történő részvételről is határozott a testület: a Berényi út balra kanyarodó sávjának kialakítását valamint a Csalai gyalogos-átkelőhely és hozzá tartozó közvilágítás kiépítésének tervét javasolták. A csalai gyalogos-átkelőhely és csomóponti közvilágítás kiépítése már régi igény, mivel a lakosságnak az autóbusz-megállóhely eléréséhez keresztezniük kell a főutat.

A sebességcsökkentés és veszélyt jelző táblák kihelyezése ellenére is balesetveszélyes a csomópont. A Berényi út - Kadocsa út csomópontjában a Videoton felől érkezők számára nincs balra kanyarodási lehetőség. Emiatt a Béla út (811. sz. főút) és Budai út (7. sz. főút) kapcsolatát az önkormányzat kezelésében lévő Fiskális út adja. Ezt az állapotot csak a balra kanyarodó sáv kiépítésével lehet megszüntetni. Ennek megvalósulása esetén a Fiskális úton mindkét irányból ki lehetne zárni a 7,5 tonnánál nehezebb gépjárművek átmenő forgalmát. A két beruházás összesen 18 millió forint, amelyhez 15 millió forint támogatás igényelhető.

--- Fehérvári Civil Központ a Technika Házában

Egy Fehérvári Civil Központ létrehozását is támogatta a testület. A Technika Háza az önkormányzat és a Széphő fele-fele arányú tulajdonában van, mely egy 2619 m2 nagyságú területen található, pinceszintje 613 m2 nagyságú, földszintje 818 m2 nagyságú, első szintje 1268 m2 nagyságú galériaszintje 113,67 m2 nagyságú. Az ingatlan jelenleg kihasználatlan, ideiglenesen a Magyar Vöröskereszt használ néhány helyiséget, azonban szükséges és indokolt a hasznosítás mielőbbi rendezése. Évek óta megoldatlan probléma, hogy a civil szervezetek részére nem tud a város megfelelő elhelyezést biztosítani.

Ezen ingatlan igénybevételével lehetőség nyílik arra, hogy kialakuljon egy integrált közösségi szolgáltató tér Fehérvári Civil Központ elnevezéssel. Az épület adottságai miatt alkalmas arra, hogy az alagsori helyiségeket a karitatív szervezetek a raktározási célra, a földszinti és az emeleti irodákat elsősorban a karitatív és az érdekvédelmi szervezetek céljaik megvalósítására tartós vagy eseti jelleggel használják. A központban lehetőség lesz arra is, hogy a civil szervezeteknek nyújtott szakmai szolgáltatások is elérhetőek legyenek. Erre több pályázatot is benyújtottak már szervezetek a városban.

--- A Magyar Vöröskereszt is a civil központban

A Magyar Vöröskereszt támogatásáról is döntöttek a képviselők: a szervezet a Fehérvári Civil Központban (volt Technika Háza) kap ingyenes elhelyezést. A Vöröskereszt a pince egy részét adományok elhelyezésére, az irodák egy részét pedig karitatív tevékenységének szervezésére és koordinációs célra használhatja.

Image
Fotó: Temesvári Márta

--- Egészségfejlesztési terv Székesfehérváron

Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzata egészségfejlesztési tervének elfogadásáról is döntöttek. Östör Annamária egészségügyi tanácsnok a napirend kapcsán felhívta a figyelmet arra, hogy az egészségfejlesztési terv a város honlapjáról is letölthető. Kiemelte, hogy az Egészséges Városok Szövetségének javaslatai, tapasztalatai szerint dolgozták ki az anyagot.

Az egészségfejlesztési terv, a város egészségtérképének adatai nem csak az egészségügyi ellátás tervezéséhez, hanem a környezetvédelem és szociális ellátás számára is elengedhetetlenül fontos lehet. (A témával bővebben jövő héten hétfőn foglalkozunk a honlapon.)

--- Testvárváros lesz Csíkszereda

Csíkszeredával kötendő testvérvárosi kapcsolat létesítéséről is határoztak a képviselők. Sport és kulturális kapcsolatok már több éve összekötik a két várost. Tavaly novemberében egy Csíkszeredáról érkező kiállítás alkalmával fogadta Székesfehérvár Ráduly Kálmán Csíkszereda polgármesterét. A kiállítás megnyitóján számoltak be a székesfehérváriaknak arról a közös szándékról, hogy a városok közötti kapcsolatokat testvérvárosi rangra kívánjuk emelni. Várhatóan március 12-én kerül sor a testvérvárosi szerződés aláírására.

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >