Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Gazdaság arrow Értékközvetítés, értékmentés és fejlesztések Tihanyban
Értékközvetítés, értékmentés és fejlesztések Tihanyban Nyomtatás E-mail
Írta: Temesvári Márta   
2011. február 01.

Image Projektindító sajtótájékoztató keretében mutatták be a település két legújabb uniós projektjét. - A Tihanyi Legenda projekt tervezési folyamata még 2007-ben indult el, azzal a céllal, hogy a település központjában egy új főteret tudjanak létrehozni, megszüntessék a parkolást a központban és egy sétáló- pihenő övezetet alakítsanak ki a műemléki területeken.

 

Kálóczi Beáta kommunikációs főmunkatárstól megtudtuk, hogy a kormány 2010. márciusában kiemelt projektté nyilvánította a Közép-Dunántúli Operatív Program keretében benyújtott pályázatot. 

A második sikeres bíráló bizottsági ülést követően szabad utat és 600 millió forint összegű vissza nem térítendő európai uniós támogatást nyert a projekt- emlékeztetett a Tósoki Imre, a Balaton-parti település első embere. Jelenleg a közbeszerzési eljárás folyik a kivitelező kiválasztására, a támogatási szerződés megkötése után várhatóan a projekt megvalósítása 2011. szeptemberében indul.

 

Image
.

Tihany önmagában turisztikai attrakció- fogalmazott a polgármester. Tósoki Imre elmondta, a több mint 806 millió forint összértékű beruházás keretében megújul a Pisky-sétány, 5 utca új burkolatot kap és megújul az ország egyik legszebb 20. századi kálváriája. Emellett turisztikai információs és fogadóközpont jön létre a település központjában.

Dr. Cser Palkovics András, a KDRFT elnöke szerint be kell látni, hogy hosszú ideje csak beszéltünk arról, hogy a Balaton és annak fejlesztése milyen fontos, de évtizedeken át szinte nem történt semmi a beszéden túl. Ezek a beruházások azonban már azt jelzik, hogy a jelen és a jövő a Balaton számára is előremutató kezdeményezéssorozat, amely megőrzi az értékeinket és a fejlesztések révén be is mutatja ezeket.

dr. Cser-Palkovics András kiemelte: Tihany képes volt megőrizni, ápolni hagyományait, értékeit és a fiatalok számára is átadni ezeket. Magától nem megy- fogalmazott az elnök-fejlesztések nélkül nincs lehetőség arra, hogy lépést tartsunk a világgal, a turisztikai központokkal Európában, amelyek a fejlesztésekkel nemcsak a múltban, de a jövőben is hisznek, a jövőben is építkeznek.

A KDRFT elnöke megosztotta a hallgatósággal Tihanyhoz fűződő személyes, családi élményeit is. Példaértékű egy ilyen kistelepülés vonatkozásában, hogy a Tihany által eddig elnyert 1,2 milliárd forint összegű fejlesztési forrás turisztikai vonzerő még inkább eladhatóvá tételét szolgáló fejlesztésekben fog megjelenni – hangsúlyozta a KDRFÜ ügyvezető igazgatója.

 

Image
Fotó: Kálóczi Beáta

Dr. Temesvári Balázs szerint a nyertes tihanyi pályázatok esetében azokat a pozitív szinergiákat sikerült megfogni, amelyek fenntartható, értékmentő, - teremtő módon vonzzák majd a turistákat. A sajtótájékoztató folytatásában dr. Koncz Mária, a Tihanyi Legenda Idegenforgalmi és Fejlesztési Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója ismertette másik nyertes projektjüket, amely a „Tihanyi Legenda komplex turisztikai fejlesztési program” címet viseli.

A projekt megvalósítására közel 42 millió forint összegű uniós támogatást nyert a Kft. a KDOP egyik pályázatán, a fejlesztés összköltsége meghaladja a 48 millió forintot. A projekt keretében, elismert szakértők részvételével, készül el többek között Tihany közép- és hosszú távú turisztikai stratégiája. A projekt célja, hogy a meglévő szolgáltatásokat bővítse, újakat telepítsen le, és garantálja azok egyenletes, jó minőségét.

Ezt a célt a „Tihany-márka” és a franchise-rendszer bevezetésével lehet megvalósítani. A projekt gazdái, a helyi vállalkozók és civil szervezetek szeretnék a tihanyi hagyományokat, a helyi gazdálkodási kultúrát feléleszteni, így például a levendulatermesztést és –feldolgozást újraindítani- hangzott el a sajtótájékoztatón. A projekt segítségével jelentős informatikai fejlesztés is megvalósul.

A TDM által működtetett honlap nemcsak információs forrásként, hanem „webáruházként” is funkcionál majd: szállást, színházjegyet lehet itt foglalni, vásárolni és mód lesz a bankkártyás fizetésre is.

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >