Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow COOL WHITE - ÉRZÉKENY BŐR - KUTATÁSI EREDMÉNYEK
COOL WHITE - ÉRZÉKENY BŐR - KUTATÁSI EREDMÉNYEK Nyomtatás E-mail
Írta: Temesvári Márta   
2011. február 02.

Image A kellemes benyomást keltő megjelenés fontos a férfiak számára, de a férfiak jelentős hányada hiszi úgy gondolja, hogy nehezen és kényelmetlenül kezelhető, érzékeny bőre van. A Magyarországon, Törökországban, Oroszországban, Szaúd-Arábiában, Ukrajnában, Egyiptomban, Romániában és Lengyelországban lefolytatott Gillette felmérés feltárta, hogy a férfiak közel negyede (23%) gondolja magáról, hogy nagyon vagy extrém módon érzékeny bőre van.

 

--- Egyre több férfi bőre érzékeny

„Egyre több férfi bőre érzékeny” – állítja Dr. Maurizio Podda, vezető bőrgyógyász, „és ebben több tényező is szerepet játszik. Ezek közé tartozik a légkondicionálás terjedése, valamint a levegő téli szárazsága, amely túlzott bőrreakciót okoz. Manapság a férfiak tudatosabbak a bőrüket és megjelenésüket illetően, mint 10-20 évvel ezelőtt – ez olyan külső tényezőkkel áll kapcsolatban, mint pl. a média, amely megváltoztatja a férfiak gondolkodását.”

„Ráadásul az érzékeny bőr több módon is definiálható” - hívja fel a figyelmet Dr. Podda, amely azt jelenti, hogy nagy különbség lehet a férfiak által érzékelt állapot, illetve az állapot bőrgyógyászati meghatározása között.

„A férfiak borotválkozás után gyakran mondják, hogy bőrüket irritálja valami, és ezt gyakran és ezt értelmezik érzékenységként. A hétköznapi ember és a bőrgyógyász érzékeny bőrről alkotott véleménye közötti különbség az, hogy a bőrgyógyász sokkal konkrétabban határozza meg a jelenséget, pl. ekcéma, viszketés, vagy bőrhámlás, míg a hétköznapi ember előszeretettel használja ezt általános meghatározásként minden esetben, illetve az összes, kozmetikai vagy szépségápolási tevékenységet követő bármilyen váratlan reakcióra vonatkozóan.”

Valójában a bőrgyógyász inkább az alapján határozza meg a bőr érzékenységét, hogy mennyire reagál túlzott mértékben a külső hatásokra (szappanra, borotvára, krémre), amelyek bőrszárazságot, irritációt és mitesszereket okozhatnak.

„Természetesen amikor egy férfi zuhanyozik, jellemzően sokkal erősebb tusfürdőt használ [mint amilyet egy nő általában használna]”- mondja Dr. Podda, „ezért ez olyasmi, ami elkerülhetetlen. Azonban a stressz is meglátszik a bőrön. A stressz megmutatkozik minden szerven, a szíven és a májon, így a bőr sem kivétel ez alól. A bőrön a stressz pörsenéseken vagy irritáción keresztül mutatkozik meg, amelyek azt jelzik, hogy a test nem kap eleget abból, amire szüksége van, legyen az pihenés vagy folyadék. A stressz hajlamosabbá teszi a bőrt a nemkívánatos reakciókra.”

--- Az ismeret hiánya

Dr. Podda úgy véli, a férfiak nem eléggé jól informáltak azzal kapcsolatban, hogy milyen termékeket kellene használniuk testük ápolásához, különösen akkor, ha bőrük érzékeny.

„Az emberek nem tudják, mi jó a bőrüknek. Kipróbálják az első terméket amit találnak, azonban gyakran éppen az ellenkezője történik annak, mint amit vártak. Nincs elég ismeretük arra vonatkozóan, hogy mit kellene tenniük.”

Az egyik legegyszerűbb, mégis legfontosabb oka annak, hogy a férfiak nem tudják, hogyan kezeljék az érzékeny bőrt az, hogy nem minden bőrtípus egyforma. Dr. Podda elmagyarázza, hogy az érzékeny bőrű férfiaknak két jól elkülöníthető csoportja létezik: „Az egyik csoportba azok tartoznak, akiknek a bőre felhámelégtelenség miatt hajlamos a reakcióra. Ezek az emberek hajlamosak az atópiás dermatitis-re (amelynek gyakori jellemzője az ekcéma), és bőrük könnyen kiszárad, vagy irritálttá válik, ha például borotválkozás közben túlságosan erős borotválkozószert használnak.

„A férfiak második csoportjának zsírosabb a bőre. A faggyúban gazdag környezetbe behatoló baktériumok a szőrtüsző és a környező terület fertőzését okozhatják, amely gyakran pörsenésekhez és irritációhoz vezethet. A sötétebb bőrű emberek különösen hajlamosak erre, mivel bőrük sokkal zsírosabb, és ugyanez vonatkozik a szőrbenövésre is, amely már önmagában is irritálja a bőrt.”

A nem megfelelő testápolási termékek használata mindkét csoport esetén negatív eredményt produkálhat, ezért fontos a bőrtípus meghatározása, valamint az ennek megfelelő termékek kiválasztása. Például néhány borotválkozókrém csökkenti a bőr lipidszintjét, amely irritációt okozhat különösen az első bőrtípushoz tartozó férfiak esetében. A túlzott mennyiségű vagy túlságosan zsíros krémek használata fertőzésekhez vezethet, amely irritációt okozhat a második bőrtípushoz tartozó férfiak esetében. Az irritáció érzése az oka annak, hogy sok férfi azt hiszi, hogy érzékeny a bőre.

--- A megfelelő borotválkozás fontossága

 Dr. Poddá-val együttműködve a Gillette nekilátott annak, hogy meghatározza az érzékeny bőrű férfiak számára a legmegfelelőbb borotválkozást. A megfelelő borotválkozási eljárás fontossága nem hangsúlyozható túl egyik csoportban sem, mondja Dr. Podda. „A korszerű borotva fontos és olyan kialakítással kell rendelkeznie, hogy a bőr megvágása nélkül el tudja távolítani a szőrzetet. Ez érinti mind a száraz, mind a zsíros bőrtípussal rendelkező férfiakat, azonban más okból.”

„Száraz bőrre valamilyen borotválkozás utáni krémet vagy balzsamot javasolnék a nedvesség pótlására, valamint a lipidgát újraépítésére. Zsíros bőrű férfiaknak valamilyen könnyű borotválkozás utáni folyadékot tanácsos használniuk – azonban nem olyat, amely jelentősen csökkenti a lipidtartalmat - pl. az alkohol -, mivel ez irritációt okozhat.”

Míg sokan úgy gondolják, hogy a borotválkozás negatív hatással van a bőr egészségére, maga a megfelelő borotválkozás is megoldást jelenthet az érzékeny bőrtől szenvedők számára. Sok férfi életében a borotválkozás mindennapi tevékenység, és a férfi szépségápolás középpontjában áll, tehát itt az ideje, hogy törődjenek bőrükkel.

--- Következtetés

A férfiak egynegyede bevallja, hogy extrém módon vagy nagyon száraz bőrrel rendelkezik, azonban nem ismerik ezen probléma hatékony kezelésének módját. A férfiaknak útmutatásra és tájékoztatásra van szükségük az egyszerű és hatékony bőrápolást illetően, a Gillette ezért a bőrápolással kapcsolatos új gondolkodásmódot helyezi reflektorfénybe, és arra bátorítja a férfiakat, hogy ápolják bőrüket a borotválkozási rutinjuk során.

Ahogy Dr. Podda mondja: „Az érzékeny bőrrel kapcsolatos leggyakoribb tévhit, hogy semmit nem lehet kezdeni vele, illetve hogy ez egy olyan probléma, amely bármit is teszünk, kezelhetetlen. Mindig van kezelési mód!”

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >