Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap
Városi útalapot hoz létre Székesfehérvár Nyomtatás E-mail
Írta: Stettler Zsuzsanna   
2011. február 02.

Image Saára Gyula-program a fehérvári úthálózat javításáért - Széleskörű összefogást kezdeményezett a fehérvári úthálózat javításáért dr. Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere és meghirdette a Saára Gyula–programot. A létrejövő városi útalapból először a szennyvízcsatorna építéssel érintett nagy gyűjtőutak teljes helyreállítását végezteti majd el az önkormányzat.

 

Saára Gyula-programot hirdetett meg Székesfehérvár polgármestere tegnapi sajtótájékoztatóján. Dr. Cser-Palkovics András emlékeztetett rá, hogy már a „Nekem Fehérvár” elnevezésű várospolitikai programban is prioritásként szerepel a rossz állapotú utak felújítása. Ezeket a nagy költséggel járó beruházásokat gyorsíthatja fel az új kezdeményezés.

 

Image
.

A program névadója Saára Gyula, Székesfehérvár egykori polgármestere. A 20. század elején Saára Gyulának köszönhetően több városi közműfejlesztés is megvalósult. 1913-ban elkészült a vízvezeték hálózat, majd a város utcaszabályozásával párhuzamosan több utca aszfalt- és kerámia burkolása. Ezek a munkálatok számos városrészt érintettek.

Az ő polgármestersége idején vásárolták meg a későbbi Városházát, és neki sikerült stabilizálnia a város akkoriban szétzilált pénzügyi helyzetét. Örömhír és egyúttal nagy feladat a város életében a Kohéziós Alap támogatásával induló szennyvízcsatorna-építés megvalósítása. A környezetvédelmi nagyberuházás keretében sajnos a felbontott útszakaszoknak csak a sávos helyreállítását támogatja az unió.

Székesfehérváron azonban több olyan központi gyűjtőutat is érint a csatornaépítés, ahol ez a részleges helyreállítás nem bírja el a rajtuk menő nagy forgalmat. Ilyen a rendkívül rossz állapotú Mártírok útja, valamint a Béla út, a Fiskális út és a Budai út egy része. Az Önkormányzat elkötelezett amellett, hogy a városi hálózatban nélkülözhetetlen gyűjtőutak teljes szélességükben, a szükséges szerkezeti elemekkel együtt legyenek helyreállítva a csatornaépítés után. Székesfehérvár eladósodottsága azonban tovább nem súlyosbítható – jelentette ki dr. Cser-Palkovics András.

 

Image
Fotó: Temesvári Márta

A város polgármestere éppen ezért tett javaslatot a városi útalap létrehozására. A meghirdetett Saára Gyula-program keretében lehetne forrást biztosítani a korábban már említett főközlekedési utak helyreállítására, ezekre a csatornaépítési munkák után, 2011. második felében és 2012-ben kerülhet sor. A közműfejlesztési program kidolgozása megkezdődött, az elkövetkező napokban több szakértői egyeztetésre is sor kerül majd. Forrást szükséges találni ezekhez az útberuházásokhoz, amik nagy költségigényű beruházások.

A részletekről – azok pontosítása után –, várhatóan egy hét múlva bővebben is tájékoztatja a polgármester a közvéleményt.

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >