Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap
30 év után újra fűtenek Nyomtatás E-mail
Írta: Temesvári Márta   
2011. február 04.

Image Harminc év telte el azóta, hogy a fehérvárcsurgói Károlyi-kastély középső szárnyában utoljára fűtöttek. A Közép-Dunántúli Operatív Programnak (KDOP) köszönhetően megvalósuló kastélyrekonstrukció hamarosan befejeződik a Fejér megyei településen. A fehérvárcsurgói Károlyi-kastély középső szárnyában 1979-ben fűtöttek utoljára. Az 1910-ben épült, majd a második világháborút követően hányatott sorsú épületegyüttes felújítása 1999-ben kezdődött el, és a tervek szerint idén májusban fejeződik be.

 

A kastélyépítő ükunokája, az év nagy részében Fehérvárcsurgón élő Károlyi György által életre hívott alapítvány 2009-ben nyert mintegy félmilliárd forintos támogatást a Közép-Dunántúli Operatív Programtól az évtizedes rekonstrukció befejezésére.

– A klasszicista stílusban épített kastély felújításának utolsó üteme, az Unió és a Magyar Állam támogatásának köszönhetően 2009 novemberében indult – mondta Bendi Lajos, a pályázó Károlyi József Alapítvány képviselője. – Néhány hete pedig olyan állomáshoz érkezett az építkezés, ami érzelmileg is fontos volt számunkra, hiszen a három évtizede üresen álló, pusztuló épületrészben a hideg tél ellenére ismét meleg van. Ez számunkra azt is jelenti, hogy a több mint tíz éve kezdett munka, lassan tényleg a végéhez érkezik.

Image
.

Az épületgépészeti munkák befejezése után kapcsolták be a korszerű, energiatakarékos kazánokat a majdani könyvtárnak, konferenciatermeknek és történeti lakosztályoknak is otthont adó középső szárnyban. A fűtés beindulása a további munkákat is segíti, hiszen a nyílászárók folyamatos beépítés, a festés és a belső burkolás van már csak hátra az építkezésből. Mindeközben ismét kovácsoltvas kapu került a park két bejáratához, és hamarosan mintegy 1500 négyzetméternyi parkrész megújítása is elkezdődik.

– A beruházás a terveknek megfelelően halad, és reméljük, hogy májusban már a nagyközönség is megcsodálhatja belülről az egész kastélyt – tette hozzá az alapítvány képviselője. – Ez azért is fontos számunkra, hiszen már most is nagyon sokan érdeklődnek a fehérvárcsurgói Károlyi-kastély, illetve az alapítvány által ide tervezett programok iránt.

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >