Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap
AZ ÉGŐ GYERTYA MISZTÉRIUMA Nyomtatás E-mail
Írta: Barlay Ö. Szabolcs   
2011. február 07.

ImageEzekben a napokban oly sokszor találkozunk a gyertya fényével. Mi, papok, és a liturgiában jártasak tudjuk, hogy mindez nem véletlen. Amióta elhangzott Jézusunk ajkáról: ”Én vagyok a világ világossága”, és amióta János evangelista leírta, hogy Őt, a Világosságot a sötétség nem akarta és most sem akarja befogadni, azóta tudjuk, hogy az égő gyertya misztérium, és Jézus Krisztus legbeszédesebb, legmegrendítőbb jelképe.

 

Múlt héten volt Gyertyaszentelő Boldogasszony, akitől megtanulták édesanyáink, hogy mivel nincsen gerlénk, galambunk, hát gyertyát gyújtunk neki: Máriának és a karján ülő Kis Jézusnak. Ma pedig Balázs áldás lesz, és boldogan tesszük fejünket, arcunkat, a torkunkat, egész lényünket az égő két gyertya közé. Miért? Mert rájöttünk –ki előbb, ki utóbb- ,hogy nem bírunk már tovább sötétségben, kaoszban, tagadásban, jéghidegben élni.

Nekünk Égő Gyertya kell, aki maga a Krisztus. Nekünk ő kell, a sötétséggel állandóan és mindig győzedelmesen viaskodó Krisztus,a Világ Világossága. A Lumen Christi! Eleink ehhez úgy ragaszkodtak, hogy szentelt gyertya nélkül elképzelhetetlen volz az életük: ha gyermeket szült a házban az édesanya, ha meghalt az öreg, vagy bárki, a szentelt gyertyát mindég meggyújtották, jelezvén, hogy itt van Krisztus,akinek, fénye elűzi az élet mionden sötétségét.

Amióta iskolás gyermekeink hazulról nem hoznak magukkal semmit Jézus evangéliumából, azóta én az első találkozásainkkor a gyertya misztériumával kezdem a hittant. Az oltáron egy nagy gyertya ég. Egyetlen fény a sötét szobában.

Aztán egyenként kihívom őket: mindegyik belenéz a fénybe,kis ujját a gyertya fölé teszi…és magával viszi egy életre a legnagyobb „teológiát”:a gyertya (Jézus) világit, melegít,és minél hosszabb ideig ég, elfogy:feáldozza magát., mint mi is mindannyian.

 
< Előző   Következő >