Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Izgalmas mérkőzésen győztük le a Grazot Nyomtatás E-mail
Írta: Andics Gábor   
2011. február 07.

ImageA Sapa Fehérvár AV19 lassan lendült játékba, ám fokozatosan felpörögve két vállra fektette a Moser Medical Graz 99ers együttesét. A győzelemért nagy árat fizettünk, Hetényi Zoltán ugyanis sajnos térdsérülést szenvedett. - Szlovéniából érkezett a mérkőzés két vonalbírója, akik a kezdés előtt bő egy órával békésen kortyolgatták a kávéjukat, amikor csörömpölésre lettek figyelmesek. Kíváncsian kikandikáltak az ablakon, és döbbenten kellett tudomásul venniük, hogy a vendégcsapatot szállító autóbusz parkolás közben leamortizálta a gépkocsijukat. A betétlapcsere és a papírmunka után kezdhették csak meg a ráhangolódást a találkozóra.

 

Jobban kezdte az összecsapást a vendégcsapat, Tremblay bombája alig kerülte el a kapunkat, majd Hetényi védte Lange közeli lövését. Igyekeztünk mi is támadni, ezt Kovács és Orbán löketei egyértelműsítették. Majd egy szemre is tetszetős Vas-Ladányi-Sofron akció futott a jégen, Godó centerezésébe Sofron tette bele az ütőjét, alig vágódott fölé a pakk.

Az első kiállítás a 99ers oldalán esett, a fórban két Ackeström-lövés jelentette a legnagyobb veszélyt Weinhandl kapujára. Ahogy letelt a két perc, hamarosan Durco mehetett a büntetőpadra testre ütésért. A fekete-narancssárgák villámgyorsan megjáratták a korongot, a jól kijátszott figura végén Patrick Harand volt a gólszerző (0-1). Csak erre várt a Graz, előhúzhatták tasolyukból a kedvenc defenzív hokijukat.

És meg is tették: sem teljes létszámnál, sem egy újabb emberelőnyben nem találtuk rajtuk a fogást. Ebben a húsz percben nem játszott jól a Sapa Fehérvár, és a mérkőzés sem volt valami magas színvonalú. A második felvonást is a vendégek kezdték jobban, Hetényi gyors egymásutánban két bravúrt is bemutatott. Aztán kisvártatva saját hibájából alakult ki ziccer a kapuja előtt, ekkor a testi épségét sem kívélve avatkozott közbe. Sajnos az esetnél sérülést is szenvedett, így nem tudta folytatni a játékot: az élete első EBEL-meccsén debütáló Bálizs váltotta.

Az első diagnózisok szerint "Hete" porcsérülést szenvedett a bal térdében, ennek súlyosságáról a holnapi vizsgálatok után áll majd rendelkezésre több információ. A kapuscsere kissé fókuszáltabbá tette a mieinket, minden mezőnyjátékos nagyon igyekezett, hogy segítse a fiatal hálóőrt. A feljavuló védekezés a támadójátékunkra is jótékony hatással volt: Kovács, majd Palkovics tesztelte Weinhandl reflexeit. A 31. percben Tóth Adrián villant: előbb a semleges harmadban kitűnő átadással indította el Palkovicsot, majd a tőle visszakapott korongot egy lézer pontosságával lőtte a rövid felsőbe (1-1).

A publikum kitörő örömmel köszöntötte saját nevelésű játékosunk mesteri találatát. "Hasznos volt ez a gól, főleg 0-1-nél" - ütött meg tárgyilagos hangnemet a gólszerző a lefújás után, aki a következőképpen emlékszik a jelenetsorra: "Egy kontra után Palkó betette középre a korongot. Valahogy kipattant a plexire, aztán újból hozzá került. Feltette nekem lövésre. Igazából kipattanóra akartam Artyomnak, de beakadt a rövidre. A következő, amire emlékszem, az a pados pacsizás. Örülök, hogy sikerült betalálnom, és annak is, hogy megkapom a bizalmat. A fontos persze továbbra is az, hogy védekezésben ott legyek, ahol kell, ne kapjunk gólt, és segítsem a csapatot. Emellett, ha tudok gólt is lőni, az már csak ráadás."

A folytatásban egy emberhátrány sikeres kivédekezése adott lélektani pluszt a csapatnak, fokozatosan javult a játékunk. A szünet előtti percekben mind több gólhelyzetet alakítottunk ki, ám erőfeszítéseinket nem koronázta siker. A záró menet elején mindkét csapatból derekasan szórta ki az embereket a játékvezető, néha nem is egyértelmű okokból. A 47. percben éppen mi lehettünk többen a jégen, amikor Johansson kapu mögüli feladását Mihály közelről a kapuba terelte (2-1).

Rendkívül izgalmassá, élvezetessé vált a találkozó, bár sok lövést nem láthattunk, cseppet sem volt unalmas a mezőnyjáték. Az 52. percben tovább növeltük az előnyt, Sofron kapott pazar átadást, majd középről mattolta Weinhandlt (3-1). Fél percig sem tartott a kétgólos előny: elveszítettük a játékszert a védőharmadban, az osztrák lövés fölé zúgott, majd a plexiről a kapu tetejére pattant a pakk. A nagy lendülettel érkező Horváth lesodorta onnan, majd a testéről balszerencsés módon a kapuba került (3-2). Felettébb idegtépő percek következtek, a 99ers igen nagy erőket mozgósított az egyenlítésért. Védekezésbe kényszerültünk, szórványos kontrákkal tudtunk csak előrukkolni. A hátsó alakzatunk viszont - Bálizs kapussal az élen - remekül állt a lábán. A percek leperegtek, ezzel eldőlt, hogy mindkét pont Székesfehérváron maradt!

Mestermérleg, Kevin Primaeu:

Nem kezdtük jól a meccset, alacsony fordulatszámon, keveset korcsolyázva jégkorongoztunk. A második harmadban aztán összeszedtük magunkat, feljavultunk. Mindig nehéz a Graz ellen játszani, remekül csinálják az apró részleteket, jól blokkolják a lövéseket és a passzokat, a letámadásuk is hatásos. Nehéz helyzetet eredményezett kapusunk sérülése, de túljutottunk rajta. A fiatal játékosaink esélyt kaptak, és éltek is vele: Tóth gólt lőtt, Bálizs pedig kitett magáért a kapuban. Lehet, hogy belül nem volt nyugodt, de mégis annak tűnt és ez sokat segített. Zoli sérülése nagy érvágás, most egy másik kapus kell, hogy a hátán vigyen bennünket. A sport arról szól, hogy mindenki várja a lehetőséget, Bálizs már a válogatottban is bizonyított és ma is megmutatta, hogy mire képes. Ezt várom tőle a folytatásban is.

Mestermérleg, Bill Gilligan:

Jól játszottunk, ám a második harmadban nem tudtunk betalálni. Az ellenfél azonban igen, ezt követően pedig egyre jobbak lettek. Sajnos ma számos játékosom alulmúlta önmagát.

Sapa Fehérvár AV19 - Moser Medical Graz 99ers 3-2 (0-1, 1-0, 2-1)
Székesfehérvár, 3000 néző, vezette: Smetana, Hribar, A. Lesniak.
Sapa: Hetényi - Horváth, Tokaji, Sofron, Vas, Ladányi, Ackeström, Kranjc, Palkovics, Johansson, Mihály, Durco, Orbán, Benk, Holéczy, Kovács, Jobb, Vaszjunyin, Tóth, Bálizs (kapus). Vezetőedző: Kevin Primeau.
Graz: Weinhandl - Werenka, Klimbacher, Paré, Hancock, Norris, Tremblay, Lembacher, M. Iberer, Peintner, Lenes, F. Iberer, Kuiper, Ganahl, Lange, Woger, Hunt, Moderer, P. Harand, Ouellette, C. Harand. Vezetőedző: Bill Gilligan.

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >