Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow Egyre népszerűbb a Kodolányi és a Balassi Intézet Nyári egyeteme
Egyre népszerűbb a Kodolányi és a Balassi Intézet Nyári egyeteme Nyomtatás E-mail
Írta: Közlemény - Tóth Bence PR-referens   
2008. augusztus 01.

ImageÖtödik alkalommal rendezi meg a Kodolányi János Főiskola és a Balassi Intézet a Hungarológiai Nyári egyetemet 2008. július 21. és augusztus 17. között. Magyarország turisztikai szempontból két legismertebb pontján, Budapesten és Székesfehérváron, négy héten keresztül tanulnak a jelentkezők magyart mint idegen nyelvet és országismeretet, előadásokon, kulturális és országjáró programokon.

2003-ban indult útjára a magyar nyelv és kultúra ápolására a Balassi Intézet és a Kodolányi János Főiskola Nyári egyeteme. A program egyre népszerűbb a diákok körében, az idei évben közel kétszer annyian jelentkeztek, mint tavaly. Európa 18 országa mellett érkeztek hallgatók Kanadából, Egyiptomból és az Udmurt Autonóm Köztársaságból is, akik a Magyar Ösztöndíj Bizottság pályázatán nyerték el a lehetőséget, hogy magyarul tanuljanak. A Hungarológiai Nyári egyetemek között az egyik legrangosabb rendezvényként tartják számon a Balassi Intézet és a Kodolányi Nyári egyetemét.

Garay Melinda, a Balassi Intézet tanszékvezető programszervezője szerint ez nem véletlen, hiszen a többi nyári egyetemtől a képzést a gyakorlatorientáltság és az élményszerűség különbözteti meg. A három részből álló Nyári egyetemen, a nyelvi képzés mellett hungarológiai előadásokon és kulturális programokon is részt vesznek a hallgatók. Horváti Éva a Kodolányi János Főiskola Nemzetközi Intézetének igazgatója, a program szervezője szerint a komplexitás különlegessége a képzésnek: nem pusztán egy magyar nyelvtanfolyamon vesznek részt a hallgatók; hiszen amit az elméleti órákon megtanulnak, azt a gyakorlati foglalkozások során megtapasztalhatják.

A négy hét alatt a magyar kultúra és civilizáció rejtelmeibe változatos előadásokon neves oktatók avatják be a diákokat. A magyar nyelvi képzést kiegészítő hungarológiai előadások keretében a résztvevők prezentációkat hallgathatnak Magyarország történelmi fordulópontjai mellett a zene-, film- és képzőművészetéről, valamint többek között a hamisítatlan magyar folklórról. Az idei év aktualitása a reneszánsz mellett a hamarosan kezdődő olimpia miatt a sport. A magyar sporttörténetet Elekes Szentágotai Blanka adja elő, míg Romsics Gergely a magyar történelem, Bárdos Csaba a magyar film, Nové Jakab a magyar művészettörténet tudományába avatja be a külföldi hallgatókat. Természetesen nem maradhat ki a színes program palettából a magyar gasztronómia és borkultúra megismerése sem.

A képzés alatt maradandó élményeket szerezhetnek a hallgatók az előadások témájául szolgáló magyar kultúráról a budapesti városnézés, múzeumlátogatás, dunai sétahajózás, a Bűvészetek Völgyének meglátogatása és a bortúra alkalmával. Az évek során érkezett rendkívül pozitív visszajelzések bizonyítják, hogy a Kodolányi János Főiskola és Balassi Intézet elérte, hogy az érdeklődők mély ismereteket szerezzenek a magyar nyelvről és kultúráról.

Hallgatói vélemény a Nyári Egyetemről:

 „Nekünk, magyarul tanuló külföldieknek a nyári egyetem egy nagyon jelentős és egyedülálló lehetőséget nyújt. A délelőtti intenzív nyelvórák mellett nagyon hasznosak a délutáni hungarológiai előadások, ahol a magyar kultúra több szemszögből is bemutatásra kerül. Az elméleti tudásszerzésen kívül nagyon sok aktív programban is részünk van, mint például kirándulások a Balatonra és a különböző városokba. Én már öt éve tanulok magyarul és ebből diplomáztam is: Dsida Jenő verseit műfordítottam a szakdolgozatomban. A jövőben is megragadok minden lehetőséget, hogy anyanyelvi környezetben tanulhassam tovább a magyart.”

Anna Lisa Spaccarotella, 25 éves, Calabria, Olaszország

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >