Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Sport arrow Nélkülözhetetlen az önvédelem
Nélkülözhetetlen az önvédelem Nyomtatás E-mail
Írta: Temesvári Márta   
2011. február 14.

ImageMihályi Attila, a Honvéd Szondi SE közelharc-kézitusa szakosztály vezető oktatója 1998 óta oktatja a Nippon Jujutsu-t. Az edzéseket a katonákon kívül civilek is látogathatják, akik olyan önvédelmi technikákkal ismerkedhetnek meg, amelyek segítséget nyújtanak a biztonság-érzés kialakulásában, és persze a gyakorlatban is védelmet adnak az erőszakos közeledésekkel szemben.

 

- Nagyon katonás a szakosztály neve.

- Nem véletlenül, hiszen egy honvéd sportegyesületről beszélünk, amely - nem mellesleg - komoly múlttal és komoly eredményekkel rendelkezik múltból és jelenből egyaránt, már ami az egyesületet illeti.

Image
.

- Hogyan kezdődött?

- 1997-ben végeztem a Bolyai János Katonai Műszaki Főiskolán és ide Székesfehérvárra kerültem hadnagyként a 43. Nagysándor József Híradóezredhez. Ekkor már 4 éve foglalkoztam Nippon Jujutsu-val, ami tulajdonképpen egy japán harcművészeti rendszer. Úgy döntöttem, hogy ezt a tudást megosztom másokkal is, ezért kértem és kaptam engedélyt 1998-ban a laktanyai sportcentrumban az edzések elindítására, miközben természetesen önszorgalomból és önköltségből továbbra is képeztem magam szabadidőmben heti két alkalommal Budapesten.

- Csak katonák vehettek ezen részt?

- Nem, az edzések kezdettől fogva nyitottak a civil érdeklődők számára is, akik szép számban jöttek és jönnek manapság is.

 

Image
.

- Tehát ha valaki titkos katonai közelharc-kézitusa technikát akar tanulni, hozzátok jöjjön?

- Szó sincs róla, természetesen semmilyen olyan anyagot nem oktatunk civileknek, amit egyébként a városban bármelyik harcművészeti/küzdősport foglalkozáson ne mutatnának meg neki. A katonáknak igény szerint külön zárt foglalkozásokat tartunk.

- Mikor és hogyan zajlanak az edzések?

- Ebben a mindenki számára nyitott heti kétszer másfél órában tulajdonképpen egy önvédelmi foglalkozást tartunk, ahová olyanokat várunk, akik mintegy szabadidős jelleggel szeretnék megtanulni megvédeni magukat, lehetnek akár teljesen kezdők is vagy esetleg újrakezdők. Az edzések minden hétfőn és szerdán vannak a laktanyai sportcentrum tornatermében este 19.00-20.30-ig és igyekszünk megtanítani mindenkit ütni, rúgni, dobni, állásban és földön küzdeni.

 

Image
.

- Kik jelentkezhetnek?

- Ahogy már említettem bárki jelentkezhet, elsősorban 12 éves kor felett várjuk a résztvevőket, felső korhatár nincs, mert a tananyag rugalmas, részt tud venni benne akár 40-50 éves is. Továbbá akinek esetleg korábban valamilyen sérülése volt, ami részben korlátozza a mozgásban, neki is tudunk alternatívát nyújtani. Fő célunk az önvédelem játékos és könnyed oktatása, ezért tényleg bárki jelentkezhet, férfi-nő, fiatal-idős egyaránt. Jöjjön egy melegítőalsóban és egy pólóban, ebben már el lehet kezdeni az edzéseket.

- Mit üzennél azoknak, akiket elriaszt az ilyesmi, mert túl erőszakosnak gondolják?

- Sajnos az erőszak, az agresszió jelen van velünk a hétköznapokban, bárhol, bármikor érhet minket, nem dughatjuk a homokba a fejünket, illetve attól, hogy ezt tesszük, nem tűnik el. Meggyőződésem, hogy mindenkinek alap fokon szükséges lenne elsajátítania olyan verbális és fizikai önvédelmi technikákat, amik aztán segítséget nyújthatnak neki különböző veszélyes szituációkban. Különösen fontosnak tartom a gyermekek oktatását, hiszen ők az átlagnál is védtelenebbek. Bár az edzéseinket a késői időpont miatt nem látogatják gyermekek (vagy nagyon kevesen), fő célcsoportjaink között vannak, nekik külön programokat tervezünk 2011-ben.

 

Image
.

- Erről majd igyekszünk beszámolni, de maradjunk még az edzéseknél, mi történik, ha lemegy valaki edzésre?

- A legfontosabb számomra a biztonság után az, hogy jól érezze magát. Nem fogjuk első órán „jól megverni”, igazából később sem. Természetesen elengedhetetlen, hogy különböző „erőszakos” hatások is érjék, hiszen alapvetően ez egy önvédelmi foglalkozás és bizonyos helyzetekben szükséges, hogy minél életszerűbben imitáljuk a támadási szituációkat. De ismétlem, senkinek nem esik bántódása, főleg nem az elején!

- Ha valaki olvasva ezt a cikket gondol egyet és így év közben a következő edzésre szeretne elmenni, megteheti?

- Igen persze, mert a tananyag úgy van összeállítva, hogy mindig visszatérünk az alapokhoz, hiszen ezeket fontos újra és újra átismételni. Másrészt lehetőségünk van az elején –katonásan szólva- „egyes harcos” módszerrel oktatni, ami azt jelenti, hogy van ember külön foglalkozni vele, ameddig biztonságosan el nem sajátítja az alaptechnikákat. Harmadrészt pedig mindenki annyi és olyan feladatot kap, amennyit „önvédelembeli” tudásszintje enged.

 

Image
.

- Anyagilag mennyire megterhelő ha hozzátok akar járni valaki?

- Manapság itt Székesfehérváron is ha valaki egy harcművészeti/küzdősport foglalkozásra jelentkezik, akkor átlagosan min. 4-6000 ft-ba kerül 1 hónap tagdíja. Ez nálunk a töredéke, köszönettel a Magyar Honvédség támogatásának, illetve ezt én örömmel csinálom, nem ez biztostja a megélhetésem. Konkrét összegeket személyesen tudok mondani az érdeklődőknek, de garantálom, hogy meg fognak lepődni. Ezzel is azt szeretném elérni, hogy a manapság sokak számára hiánycikknek bizonyuló pénz ne legyen akadálya a testedzésnek, mozgásnak, a duplán hasznos mozgásnak.

 

Image
.

- Mit ajánlasz annak, aki esetleg még mindig hezitál?

- Legelőször is ezt a 2 perces videót, amiben bepillantást nyerhet az edzésekbe illetve a kisfilm végén néhány egyszerű önvédelmi technikát is elleshet. Fontosnak tartom elmondani, hogy az esetleges gyakorlást előzze meg bemelegítés és ha kedvet kapott, várjuk edzésen!

Elérhetőség: Mihályi Attila, 06 30 9 692 392, Az email cím védve van a spam botoktól, a megtekintéséhez a JavaScript bekapcsolása szükséges

 

Image
.

Kapcsolódó linkünk:

http://www.youtube.com/watch?v=mW1MwuHLskk  

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >