Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow Hagyományőrzés és - ápolás a Szittya Sárrét Vidéki Lovas Egyesületnél
Hagyományőrzés és - ápolás a Szittya Sárrét Vidéki Lovas Egyesületnél Nyomtatás E-mail
Írta: Temesvári Márta   
2011. február 14.

ImageA Szittya Sárrét Vidéki Lovas Egyesület valószínűleg nem ismeretlen a Fejér megyében, s az azon túl élők számára. Ők azok, akik Úrhida, Sárszentmihály, Sárkeszi, Nádasdladány, Jenő, Kőszárhegy Székesfehérvár, Aba, Küngös, és Szabadbattyán ünnepi megemlékezésein, falunapjain, szüreti felvonulásain elegendhetetlen „kellékként” vannak jelen.

 

A Szittya Sárrét Vidéki Lovas Egyesület alapító tagjai 2008-ban határozták el, hogy létrehozzák e szervezetet, és egyesületi formában folytatják a már korábban megkezdett tevékenységüket.

 

Image
.

„Egyesületünk célja elsősorban a hiteles magyar történelem megismertetése és terjesztése, valamint a magyar hagyományok őrzése és ápolása.” – nyilatkozt a Fehérvári Híreknek az egyesület elnöke, Fister János – „Ezen kívül soha sem feledkezünk meg történelmi ünnepeinkről és eseményeinkről. Sőt, feladatunknak tekintjük, hogy népszerűsítsük a lovassportot a fiatalok körében, s elvégezzük az Alapszabályunkban megfogalmazott egyéb közösségi tevékenységeket is - kulturált körülmények között.”

Image
.

 

Ennek megfelelően a lovasok előszeretettel tesznek eleget olyan meghívásoknak, amelyek a környező településekről érkeznek. A programokkal az Egyesület nemcsak a lovas sportot, s a lovakat szeretteti meg a fiatalokkal – és szüleikkel -, hanem finomítja érzékszerveiket, fejleszti empátiájukat, s fogékonyabbá teszi őket a természet, s a társadalom problémái iránt is.

Image
.

 

Az Egyesület tagjai a lovas rendezvényeken kívül faültetéseken, temető- és ravatalozó rendbetételénél is segédkeztek már több ízben.

Image
.

 

Talán ezért is kaptak meghívást a Batthyány Emmaróza grófnő által az 1880-as években építtetett Szent Vendel kápolna szentelőjére, a nádasdladányi majálisra, a szabadbattyáni és úrhidai gyermeknapra, a zirci nagycsaládos találkozóra, a várpalotai és soponyai rendezvényekre, és a sárszentmihályi ünnepségekre is. Fister János elmondta továbbá, hogy Egyesületük nyitott, és bárki csatlakozhat hozzájuk, aki elfogadja az Alapszabályban leírtakat.

Image
.

 

Az egyesülettel kapcsolatban szerkesztőségünknél lehet érdekődni.

Image
.
Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >