Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap
Autóúton Győrtől Szombathelyig Nyomtatás E-mail
Írta: Temesvári Márta   
2011. február 15.

ImageA tervek szerint még ebben az európai uniós költségvetési ciklusban kétszer két sávos autóúton juthatunk el Győrtől Szombathelyig. A távlati terv részeként folyik a Győrtől Csornáig, illetve a Csornától Szombathelyig tartó út kiépítésének előkészítése. Az előkészítési munkákra mintegy 13 milliárd forint áll rendelkezésre, amelynek nagyobb része európai uniós forrás – tájékoztatott a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt.

 

A Győr és Szombathely közé tervezett új, kétszer két sávos gyorsforgalmi közlekedési csatorna megvalósításával a Győr-Moson-Sopron megye kelet–nyugati tengelyét alkotó 85. számú főút, valamint az észak–déli tengelyt alkotó 86. számú főút forgalma lakott területen kívül lesz vezethető. A beruházás megvalósításával így a közlekedési csatorna erős forgalma nem károsítja a környezetet, nem zavarja az ott élőket, és a közlekedés is biztonságosabbá válik. – kaptuk a hírt a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. Titkárság és Kommunikációs Irodájától.

Az előkészítés a Győr, Csorna és Szombathely közötti útpálya 90 kilométeres szakaszának kiépítéséhez szükséges dokumentumok elkészítését, továbbá többek között az engedélyek beszerzését, a régészeti feltárást foglalja magában. A megvalósíthatósági tanulmányok többsége elkészült, a jogerős építési és hatósági engedélyek egy része is rendelkezésre áll. Több környezet- és örökségvédelmi hatásvizsgálat már ugyancsak elkészült, és a kiviteli tervek egy része is, a többi kiviteli terv elkészítése folyamatban van. A szükséges közműengedélyek beszerzése előkészítés alatt van.

Az engedélyekkel kapcsolatban jó hír, hogy a Csorna és Szeleste közötti szakasz engedélyezési tervei 2011 februárjára elkészülnek. A területszerzésről elmondható, hogy a beruházáshoz szükséges terület a Győr – Enese szakaszon több mint 90 százalékban, az Enese – Csorna szakaszon több mint 70 százalékban, a Csornát elkerülő szakaszon pedig több mint 80 százalékban már rendelkezésre áll. Ezeken a szakaszokon, és Csornát elkerülő szakasz első ütemén tavasszal megkezdődhetnek a régészeti munkálatok, az Enese-Csorna szakasz már most rendelkezik az régészethez szükséges engedélyek felével. A beruházások a tervek szerint 2013-ban fejeződnek be.

 „A Győr és Szombathely közé tervezett, új nyomvonalon kiépítendő M85 és M86 gyorsforgalmi út jelentősen javítja majd az érintett megyeszékhelyek és a főváros közötti közlekedést, valamint a főúthálózat, illetve a gyorsforgalmi hálózat elérhetőségét is” – emelte ki Loppert Dániel, a NIF Zrt. kommunikációs vezetője.

A beruházás a régió gazdasági potenciáljára is jó hatással lehet, a kedvezőbb utazási körülményeknek köszönhetően bővülhet a foglalkoztatottság” – tette hozzá Loppert. Az útépítés hálózati szempontból kiemelt jelentőségű, kedvező hatása átnyúlik a szomszédos kistérségekre is: közös turisztikai fejlesztések indítását, a gazdaság élénkülését eredményezheti.

A térség főútjainak számító és a beruházás által érintett 85. és 86. számú úton jelenleg naponta átlagosan több mint 12 ezer jármű közlekedik, a tranzitforgalom által súlyosan terhelt Csornán pedig naponta több mint 23 ezer gépjármű hajt át. A beruházás előkészítésére a Közlekedés Operatív Program (KÖZOP) keretén belül bruttó 12,76 milliárd forint áll rendelkezésre, aminek 15 százaléka hazai forrás, 85 százalékát pedig az Európai Regionális Fejlesztési Alap (ERFA) fedezi.

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >