Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow Irány Dánia! - a Szabad Tér Egyesülettel
Irány Dánia! - a Szabad Tér Egyesülettel Nyomtatás E-mail
Írta: Temesvári Márta   
2011. február 15.

ImageA székesfehérvári Szabad Tér Egyesület, jól bevált szokásához hűen, idén is több olyan nemzetközi rendezvényre visz Székesfehérvár és környékén élő hátrányos helyzetű fiatalokat, ahol a résztvevők nem mindennapi tapasztalatokkal gazdagodhatnak. - Az idei év első állomása Dánia volt, ahol január 30. és február 7. között egy multilaterális, azaz többoldalú ifjúsági cserén vettek részt a fiatalok. Az ifjúsági cserék különböző országokból érkező, 13-30 év közötti fiatalok csoportjainak teremtenek lehetőséget a találkozásra és az egymástól való tanulásra, egymás kultúrájának megismerésére egy adott témakör kapcsán.

 

A programon ez alkalommal a dán és a magyar fiatalokon kívül lengyel, török és észt csapatok képviseltették magukat. A projekt célcsoportja a tanulásban akadályozott, illetve munkanélküli fiatalok. Fő témája az aktív „Európai polgárság”, fő célja pedig, hogy a résztvevők jobban megismerjék az Európai Uniót, önmagukat, és egymást is, s ez által motiválják egymást arra, hogy felelősséget vállaljanak saját életük iránt, tegyenek életük minőségének javításáért, és hogy így a társadalom aktív részévé váljanak.

A tematikus célokon kívül a program fejlesztette a fiatalok szolidaritását és elősegítette a különböző országokban élő fiatalok közötti kölcsönös megértés és tisztelet kialakulását, különösen annak érdekében, hogy erősödjön a társadalmi összetartás az Európai Unióban.

A tevékenység mindennek tekintetében olyan nem-formális elemekre épült, amely jelentősen hozzájárul a készségek és képességek fejlesztéséhez, és kulcsfontosságú eszközt jelent a fiatalok tanulási lehetőségeinek biztosításában, ráadásul kiváló lehetőséget nyújt az angol nyelv gyakorlására. A legtöbb résztvevőnek ez volt az első interkulturális élménye.

A főszervező a Nordfyns Folkehøjskole, egy dán népfőiskola, amelynek célkitűzése, hogy a fiatalok megbízható kulcskompetenciákkal gazdagodjanak a család, a munka, a szakmaszerzés és az élet minden kihívásával szemben. Az intézményben egyébként ázsiai, afrikai, kelet- és közép-európai cserediákok is tanulnak. A szervezésből természetesen minden partnerszervezet, így a Szabad Tér Egyesület is kivette részét.

A 2007 decembere óta aktívan működő székesfehérvári egyesület az utóbbi 2 évben Ausztriába, Angliába, Romániába, Cseh-, Olasz-, Spanyol-, és Törökországba is vitt már hátrányos helyzetű fiatalokat, emellett 7 saját nemzetközi volumenű projektet valósított meg Magyarországon. Az egyesület soron következő hazai ifjúsági cseréje május 2. és 9. között kerül megrendezésre, görög, lett, lengyel, spanyol, román és természetesen magyar csapatok részvételével.

Az ifjúsági cserék az Európai Bizottság, az Európai Parlament és az Európai Unió tagállamainak megállapodása értelmében létrejött Youth in Action - Fiatalok Lendületben Program keretein belül, Uniós forrásból valósulnak meg. A Program kiemelt fontosságot tulajdonít annak, hogy a benne részt vevő fiatalok tudatában legyenek európaiságuknak, és ezért bátorítja a fiatalokat, hogy olyan európai kérdésekről gondolkodjanak, mint az Európa-polgárság és az Európai Unió építése és jövője.

Kiemelt cél, hogy a kevesebb eséllyel rendelkező fiatalok is egyformán hozzáférjenek a Program kínálta lehetőségekhez és támogatásokhoz, így különösen nagy figyelmet kell fordítani a speciális szükségletekkel bíró fiatalok bevonására.

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >