Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow A társadalom teherbíró képességét nem lehet fokozni
A társadalom teherbíró képességét nem lehet fokozni Nyomtatás E-mail
Írta: inforadio.hu   
2011. február 16.

ImageAz új egészségügyi ellátórendszert 2012. január 1-jével, az új oktatási struktúrát pedig 2012 szeptemberében kell bevezetni. - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Lázár János. A Fidesz parlamenti frakcióvezetője hozzátette: az önkormányzati rendszer átalakításán már dolgoznak, az év második felében láthatóak lesznek a kormány elképzelései. "Nem tudok állást foglalni ebben a kérdésben, a kormánynak meg kell vizsgálnia az Alkotmánybíróság határozatát, és le kell vonnia a tanulságokat."

 

- reagált Lázár János arra, hogy az Alkotmánybíróság kedden alaptörvénybe ütközőnek nyilvánította a köztisztviselők indoklás nélküli elbocsátásáról szóló szabályt.

A Fidesz frakcióvezetője hozzátette: a közigazgatás átalakításához szükség van arra, hogy rugalmas legyen az alkalmazási feltétel. A mostani köztisztviselői és közalkalmazotti törvény az állam és a munkaadók kezébe kevés lehetőséget ad. Amikor az államot próbáljuk újraszervezni, akkor az államnak is nagyobb mozgástere kell, legyen - mondta a politikus, aki reméli, hogy a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium az Alkotmánybíróság iránymutatásai alapján képes lesz a hibákat korrigálni.

--- Március 15-ig beterjesztik

Bár sokan hiányolták Orbán Viktor hétfői beszédéből a konkrétumokat, Lázár János szerint a kormányfő felvázolta a menetrendet. Emlékeztetett: az ország újraszervezése kapcsán a miniszterelnök elmondta, hogy március 15-ig beterjeszti az Országgyűlésnek azokat a törvényeket, amelyek az első gazdasági lépések alapjait megteremtik. Ez azt jelenti, hogy két héten belül a kormánynak döntenie kell bizonyos kérdésekben.

Pénteken egész napos kormányülés lesz, ahogy jövő szerdán is, ahol bizonyára megszületnek azok a döntések, amelyek helyreállítják a bizalmat, a hitelességet és hitelképességet, valamint erősítik a stabilitást és megcélozzák az adósság csökkentését - hangsúlyozta a frakcióvezető, aki kiemelte: idén óriási adósságot kell finanszírozni.

Beszélt arról is, hogy a kormány az eurózónára jellemző gazdasági bizonytalanság miatt 250 milliárdos stabilitási tartalékot képez. Kiemelte: a miniszterelnök világosan elmondta, hogy a kormánynak lépéseket kell tennie a munka világával kapcsolatban, ennek az előkészítése már zajlik. Ide tartozik a rokkantnyugdíjak kérdése.

--- Illúzió, hogy mindenki dolgozzon

Biztos, hogy a rokkantnyugdíjak kapcsán vannak visszaélések, és a kormányzatnak ki kell kényszerítenie azt, hogy a munkaképesség mértékétől függően mindenki munkát vállaljon. Az országnak olyan közmunkaprogramok kellenek, amelyek ezt elősegítik - hangoztatta Lázár János, aki úgy fogalmazott: a magyar társadalom egy részének újra meg kell barátkoznia a munka világával, és olyan társadalomnak kell létrejönnie, ahol a munka a legfontosabb érték, és nincsenek mellékutak, rövidebb pályák, hanem igenis dolgozni kell.

Mi felkínáljuk, hogy ha valaki tisztességesen dolgozik, akkor az egykulcsos adóval az állam támogatja, és afelé tereli a társadalmat, hogy ez legyen a tipikus és követendő modell. Orbán Viktor világossá tette, hogy ez nem mindenkinek fog tetszeni - fűzte hozzá. Kérdés, hogy képesek leszünk-e olyan társadalmi-gazdasági berendezkedést megvalósítani, amelyben a kerülőpályákat beszűkítjük, és csökkentjük a potyautasok számát. Illúzió, hogy mindenkit munkára lehet kényszeríteni, de üzenet kell, hogy legyen: nem lehet bliccelni, elkerülni a munkát - jegyezte meg a frakcióvezető.

--- A reformdiktatúra zsákutcája

Orbán Viktor világosan beszélt: az a politika, amely a megszorításokra épült és az emberek zsebében matatott, 2010-ben megbukott - hangsúlyozta Lázár János, hozzátéve: a társadalom teherbíró képességét nem lehet fokozni. A terheken enyhíteni kell - erről szólt az egykulcsos adó bevezetése. Elmondta azt is: a frakcióülésen nem volt arról szó, hogy a kormány a lakosságot közvetlenül nem érintő, teherviselő ágazatokra új terheket róna ki.

A miniszterelnök elmondta: amellett, hogy a különadókat bevezették, elsődleges fontosságú Magyarország újjászervezése, mert rosszul működő társadalmi ellátórendszerek vannak: nem jó az egészségügyi ellátás, a nyugdíj- és oktatási rendszer. Ezek átszervezésébe egészen biztosan bele kell fogni. A kétharmad nem azt jelenti, hogy kapkodni kell: ezek olyan súlyú kérdések, amelyek évtizedekre megváltoztathatják az egészségügyet és az oktatást.

Viták mindig lesznek, ugyanis a Gyurcsány-kormány reformdiktatúrája zsákutca - fogalmazott a politikus, aki kiemelte, a Fidesz politikájának egy alulról nyitott középosztály-politikának kell lennie, amely azt jelenti: aki tisztességesen dolgozik, annak esélye legyen az előrejutásra.

--- A korrekcióra is kell idő

Úgy véli: az egészségügyben és az oktatásban úgy kell megalkotni az új ellátási rendszert, hogy még ebben a ciklusban korrekcióra is jusson idő, ha probléma merülne fel. 2012. január 1-jével meg kell kísérelni az új egészségügyi ellátórendszer bevezetését, szeptemberben pedig az oktatásét. Ha nem leszünk képesek arra, hogy a mostani húsz-harminc éveseknek normális egészségügyet és oktatási rendszert tudunk felkínálni, akkor komoly problémáink lesznek - fogalmazott.

Az önkormányzati rendszer átalakítására is szükség van Lázár János szerint, aki hangsúlyozta: húsz év után ez a rendszer korrekcióra érdemes, hatékonyan és racionális formában kell biztosítani az önkormányzatiságot. Az előkészületek már zajlanak, nincs mire várni, de kapkodni nem érdemes. A Fidesz frakcióvezetője úgy véli: a legnehezebb megnyerni ahhoz az embereket, hogy megváltozzon az ország, meggyőzni őket arról, hogy a változtatással jobb lesz.

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >