Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap
Részleges napfogyatkozás  felhők között Nyomtatás E-mail
Írta: Trupka Zoltán   
2008. augusztus 02.

ImageNincs látványosabb égi jelenség a teljes napfogyatkozásnál. Akik látták a csodát 1999-ben, soha nem fogják elfelejteni az élményt. Sajnos augusztus 1-jén be kellett érnünk egy részleges fogyatkozással, mely Fehérvárról nézve maximum 18%-osnak ígérkezett. Sajnos sokáig úgy tűnt, hogy a fogyatkozás ismét „teljes” lesz, ezúttal azonban nem a Hold, hanem a felhők takarták el központi csillagunkat.

Néha-néha reményt keltve azért előbukkant, viszont egyszer az eső is elkezdett csepegni. De aztán megszánták az „égiek” a fehérvári Terkán Lajos Bemutató Csillagvizsgáló látogatóit. Átvonuló felhőzeten keresztül, kissé homályosan, de láthatták, ahogy fokozatosan „eltűnik” a napkorongból egy nagyobb harapásnyi.

Image
.

Az érdeklődők szakmai kommentárokat, háttér-információkat és érdekes információkat tudhattak meg csillagda munkatársaitól és kérdéseikre is választ kaptak. Megnyugtató volt, hogy biztonságos szűrőt készítettek a teleszkópra, így nyugodt szívvel – és szemmel – figyelhette kicsi és nagy távcsövön keresztül is a Napot.

A kapott élményt így fogalmazta meg egy kisgyerek, amikor belepillantott a távcsőbe: „aahhhh”. Ennél pontosabban aligha lehetne szavakba önteni a látványt.

Image
Fotó: Trupka Zoltán

A Szabadművelődés Háza tetején található csillagda következő nagy bemutatója augusztus 16-án, szombaton, 20 órakor kezdődik. Ezen az estén nagyon szép holdfogyatkozásban lesz részünk. Reméljük az időjárás is így gondolja. Az eseményre még visszatérünk.

Kapcsolódó hírünk:

http://www.fehervarihirek.hu/index.php?option=com_content&task=view&id=770&Itemid=31

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >