Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Kék hírek arrow Ülésezett az FMBB
Ülésezett az FMBB Nyomtatás E-mail
Írta: Temesvári Márta   
2011. február 25.

ImageA Fejér Megyei Balesetmegelőzési Bizottság tegnap délelőtt tartotta a tavalyi évet értékelő ülését, amelyen szó volt egyrészt a 2010-es év közlekedésbiztonsági helyzetének alakulásáról, valamint a bizottság tavalyi évi tevékenységéről is. - kaptuk a hírt Németh-Kész Mónika szóvivőtől. Dr. Simon László r. dandártábornok, megyei rendőrfőkapitány a közlekedésbiztonsági helyzetről szóló rövid összegzésében azt hangsúlyozta, az elért eredmény egy közös produktum, melyben nagyon fontos tényező az ember.

Elmondta, a statisztikai adatok – mely a tavalyi évben nagyon jól alakultak – azt tükrözik, sikerült hatni a lakosságra. Szólt arról a 10 évvel ezelőtt megfogalmazott uniós elvárásról, mely alapján 2010-re a halálos baleseteknél előírt 50%-kos csökkenést, sikerült teljesíteni. Ezt követően Kaposvári Károly r. alezredes, az FMBB ügyvezető elnöke, az FM RFK közlekedésrendészeti osztályvezetője a 2009-2010. évi közlekedésbiztonsági helyzetről tartott prezentációt.

Az alezredes kiemelte, hogy a tavalyi évben bekövetkezett közlekedési balesetekben meghaltak és megsérültek szám alapján megyénk országos viszonylatban a nyolcadik helyen áll. Ez annak függvényében, hogy nálunk nagyon sűrű mind az É-D-i, mind a K-Ny-i tranzitforgalom jó eredménynek számít. Kiemelte, hogy míg 2009. évben 14%, addig tavaly mindössze 10% volt az ittasan baleset okozók aránya.

Elmondta, ezen csökkenés nagymértékben köszönhető azon közlekedési akcióknak, melyek az ittas vezetők kiszűrésére koncentrálódtak. Szólt varról, hogy a balesetek legfőbb oka továbbra is a gyorshajtás és a relatív gyorshajtás. Éppen ezért kihangsúlyozta, továbbra is fontosnak tartja a sebességellenőrzést. A gyermekbalesetekkel kapcsolatban elmondta, 10 év viszonylatában nagy a csökkenés azon balesetek területén, amiben a gyermek, mint okozó szerepel. Ugyanakkor azon balesetekben, amikben a gyermek, mint utas volt jelen, növekmény látszik.

Image
.

Vörös Ferenc r. ezredes utóbbi balesetek kapcsán kiemelte, továbbra is nagyon fontos a gyermekek biztonságos közlekedésre nevelése. Itt szólt az Iskola-rendőr programról, aminek részét képezi az iskolákban történő balesetmegelőzés. Igazgató úr a kerékpáros balesetek kapcsán elmondta, a 2010. január 01-jei KRESZ változások – amik nagyobb szabadságot adtak a kétkerekűn közlekedőnek – negatív irányú elmozduláshoz vezettek a statisztikai adatokban. A tehergépkocsi vezetők által elkövetett szabályszegések esetén alkalmazható bírságok enyhítésével kapcsolatban negatív kritikát fogalmazott meg, tekintettel arra, hogy ennek függvényében nincsen visszatartó ereje a szankciónak.

A közlekedési helyzet értékelését követően Illés Mihály r. alezredes, az FMBB titkára tájékoztatta a jelenlévőket az elmúlt évben végzett tevékenységeikről. Felsorolta korcsoportonkénti bontásban, hogy milyen propaganda tevékenységet folytattak a balesetmegelőzés terén, illetve milyen versenyekre, kupákra, megmérettetésekre készítették fel a megyében lakó fiatalokat az óvodásoktól egészen a középiskolás korosztályig. Prezentálta azon bemutatókat, akciókat, kampányokat, amiket az FMBB szervezett. Szólt azon továbbképzésekről is, amiket társzerveknek, illetve cégeknek tartottak. Zárszóként elmondta, 2010. év decemberében megtisztelő elismerést vehettek át Csór város polgármesterétől, ahol az önkormányzat testülete díszpolgári címet adományozott az FMBB-nek.

Az előadásokat követően kötetlen beszélgetésre került sor, majd a résztvevők hozzászólásai következtek. Dr. Almássi Csilla, a Székesfehérvári Városi Ügyészség vezető helyettes ügyésze tájékoztatta a jelenlévőket arról, hogy március 01-jét követően a közlekedési bűncselekmények vádképviseletét már a bűncselekmény elkövetés helye szerint illetékes városi ügyészség fogja ellátni, és nem a Székesfehérvári Városi Ügyészség. Ugyanakkor a nyomozás-felügyelet a Fejér megyében történt közlekedési bűncselekmények kapcsán továbbra is náluk marad. Molnár István, a Magyar Közútkezelő Kht. Fejér Megyei Igazgatóságának igazgatója beszámolt egy a sofőrök figyelmére fókuszáló vizsgálatról. Ezen kívül szólt az idei évre tervezett médiakampányaikról, valamint a baleseti gócpontkutatásaik révén általuk kezdeményezett balesetcsökkentő kivitelezésekről.

Image
Fotó: Rendőrség

Derényi Gábor főorvos hozzászólásában szorgalmazta a hivatásos jogosítvány meghosszabbításának intézményesítését. Elekes András, a Fejér Megyei Hírlap főszerkesztője lehetőséget kínált arra, hogy áprilistól minden pénteki lapszámukban KRESZ-totó jelenjen meg. Juhászné Viniczai Ágnes, Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzat Közlekedési Iroda vezető helyettese a kerékpárutak bővítéséről beszélt, és kihangsúlyozta annak jelentőségét, hogyha a kerékpárforgalom növekszik, az a kerékpárbalesetek számának csökkenéséhez vezethet.

Jankó Zoltán, a Fejér Megyei Kormányhivatal Munkavédelmi és Munkaügyi Szakigazgatási Szerve Munkaügyi Felügyelőség igazgatója szorgalmazta egy újabb együttműködés megkötését a Fejér Megyei Rendőr-főkapitánysággal. Rendészeti igazgató úr az értekezletet azzal zárta, hogy minden jelenlévőt invitált a szeptemberi elnökségi ülésre, melyre ezúttal a Magyar Közútkezelő Kht. Fejér Megyei Igazgatósága ajánlotta fel székhelyét.

 
< Előző   Következő >