Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow Közös programokat indít a KJF és Csákberény Önkormányzata
Közös programokat indít a KJF és Csákberény Önkormányzata Nyomtatás E-mail
Írta: Temesvári Márta   
2011. február 25.

ImageAz oktatás, a településfejlesztés, a tudományos kutatás, és a szakmai gyakorlat területére kiterjedő együttműködési megállapodást kötött a Kodolányi János Főiskola és Csákberény Önkormányzata. A megállapodást a sajtó képviselői előtt Székesfehérváron Dr. h.c. Szabó Péter PhD rektor és Dr. Vécsei László Csákberény polgármestere látta el kézjegyével.

 

Egy helyi iskola kiváló településmegtartó erővel bír éppen ezért az együttműködés legfontosabb eleme, hogy a csákberényi önkormányzati általános iskola az alsó tagozat megerősítésével középtávon felső tagozatos képzést is biztosítson. A kooperáció kiterjed a turizmus területére is, az üdülő jelleg megerősítése ugyancsak kiemelt prioritás.

Ennek érdekében a nyári időszakban különböző táborok, szabadidős programok biztosítanák a térség fiataljainak aktív kikapcsolódását. A távolabbi tervek között szerepel olyan turisztikai termékek kialakítása, amelyek a települést nemzetközi szinten is vonzóvá teszik. A program szerves részét képezi az „Otthonom Csákberény” projekt is, melynek keretében cél, hogy Csákberény lakosainak száma növekedjen, így a fiatal házasok részére kialakított letelepülési programok segítségével, vagy munkahelyteremtéssel.

A településfejlesztési és egyben az életminőség menedzselési projekt a Kodolányi János Főiskola számára profilba vág, hiszen az intézményben működik Prof. Dr. Szirmai Viktória DSc vezetésével az MTA RKK városfejlesztési kutatásprogramja. A Kodolányi János Főiskola a település jövőjét meghatározó célok elérése érdekében profiljából adódóan elsősorban a képzési programok szakmai kidolgozásában és lebonyolításában működik közre, valamint saját kutatási kapacitását (oktatók, hallgatók) bocsátja rendelkezésre.

Mindemellett részt vesz egy olyan életpálya modell kialakításában, amely Csákberény Önkormányzata által fenntartott általános iskola tehetséges tanulói számára továbbtanulási lehetőséget biztosít a főiskola középiskolájában, valamint ezt követően a főiskolán.

„Csákberény a térségben egyedülálló turisztikai és kulturális potenciállal bír, a borturizmus egyre nagyobb szerepet kap a falu életében és egyre aktívabbak az öntevékeny csoportok is, éppen ezért a helyi sajátosságokat, a település értékeit figyelembe véve dolgoztuk ki közösen az együttműködést.” – mondta Dr. h.c. Szabó Péter PhD a Kodolányi János Főiskola rektora a szerdai sajtótájékoztatón.

Dr. Vécsei László, Csákberény polgármestere a megállapodás részleteit ismertette a tájékoztatón: „Önkormányzatunk az együttműködés keretében segédkezik szakmai látogatások kidolgozásában és kutatási, oktatási programok lebonyolításában, valamint kulturális rendezvényeinken szakmai gyakorló helyet biztosítunk a főiskola hallgatói számára. Mindezeken felül fellépési lehetőséget is garantálunk a jazz zene, a néptánc és a folk-showtánc területén működő főiskolai csoportok részére.”

„Olyan vonzó rendezvények határozzák meg a falu pezsgő mindennapjait, melyek a térség figyelmét ráirányíthatják Csákberényre. Négy andragógia szakos hallgatónk szakmai gyakorlatát töltve már be is kapcsolódott a programok tervezési fázisába és lebonyolításába.” – hangsúlyozta a kooperáció jelentőségét a tájékoztatón Dr. Hoffmann Orsolya a Kodolányi János Főiskola Nemzetközi Képzési Központ igazgatója.

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >