Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow A Fidesz-KDNP frakciószövetség elfogadta az alaptörvény-tervezetet
A Fidesz-KDNP frakciószövetség elfogadta az alaptörvény-tervezetet Nyomtatás E-mail
Írta: MTI   
2011. március 11.

ImageA Fidesz-KDNP frakciószövetség a beterjesztett szövegjavaslatot elfogadta, és felhatalmazta a két frakcióvezetőt arra, hogy március 14-én délelőtt nyújtsa be az Országgyűlésnek az alaptörvény-tervezetet. - jelentette be a lázár János a frakcióülést követően - A frakcióülésen a szövegezőbizottság ismertette a javaslatát. Ezután egy konstruktív vita bontakozott ki, több mint 30 képviselő szólt hozzá, és tett érdemi javaslatot a szöveggel kapcsolatban, elsősorban a nemzeti hitvallásra vonatkozó rész ügyében. Voltak stilisztikai, és tartalmi észrevételek is. - mondta a politikus.

 

Elmondta azt is, hogy vita bontakozott, hogy alkotmány vagy alaptörvény legyen az előterjesztés neve, a képviselők az alaptörvény mellett voksoltak elsöprő többséggel, és az első fejezetnek pedig a Nemzeti hitvallás elnevezést javasolták. A képviselők számos észrevételt tettek a szabadság és felelősség témakörében, itt a hozzászólások leginkább az állampolgári jogokat, kötelezettségeket érintették. Ezen kívül a génmódosítás kérdésével, az állammal, az önkormányzati rendszerrel, a köztársasági elnök, az alkotmánybíróság jogkörével kapcsolatban voltak még észrevételek.

Téma volt ezen túlmenően a kamarák, a munkavállalók, a munkaadók joga. Az ország jelképeivel kapcsolatban szintén voltak észrevételek, ezeket is mérlegelni kell - tette hozzá. Élénk vita volt a családi választójog ügyében, de nem szavaztak róla, a kérdés eldöntését a szövegtervezet nyitva hagyja - sorolta a politikus. Lázár János kitért arra is, hogy teljes egészében megváltozik az alkotmánybíróság jogköre, hiszen van egy teljesen új intézmény - amit maga az Ab is már korábban felvetett - az utólagos állampolgári panasz intézménye.

Ez német minta alapján működne - jegyezte meg. A tervezet szerint egy ombudsman lenne, és annak lennének helyettesei, az adatvédelem kérdését pedig önálló hatósághoz rendelnék. Beszélt arról is, hogy a köztársaságielnök-választás ügyében módosítást terveznek, de alapvetően nem változik meg a jelenlegi rendszer, hazánk nem lép a prezidenciális vagy a félprezidenciális rendszer felé.

Pontosítani fogják a köztársasági elnök jogkörét, és bizonyos esetekben nagyobb lehetőséget biztosítanák számára a Parlament feloszlatásában - részletezte a politikus.

 

Image
Fotó: Fidesz

A Fidesz-KDNP frakciószövetség a beterjesztett szövegjavaslatot elfogadta, és felhatalmazta a két frakcióvezetőt arra, hogy március 14-én délelőtt nyújtsa be az az alaptörvény-tervezetet az Országgyűlésnek - jelentette be a Fidesz frakcióvezetője. A politikus elmondta, a javaslathoz módosító indítványokat tesznek majd a kormánypárti képviselők.

A tegnapi napon nyilvánosságra hozott szöveg a március 14-i beterjesztéséig tartalmában nem fog változni, csak stilisztikai módosítások lesznek - hangsúlyozta a politikus. Magyarország alaptörvénye, - mely a Nemzeti hitvallással kezdődik - várhatóan április 18-án kerül elfogadásra - szögezte le Lázár János.

Világos, hogy az 1949-ben elfogadott alkotmányt hatályon kívül kell helyezni, és az is, hogy a nemzeti szocializmus és a kommunizmus bűneinek elévülhetetlenségét vallania kell az új alaptörvénynek, melyet az 1956-os alapértékekből kell levezetni - fogalmazott a frakcióvezető. Lázár János bejelentette: a Fidesz és a KDNP továbbra is várja az ellenzéki pártok részvételét a parlamenti vitában, és várja a társadalom visszajelzéseit is. Az utóbbi kapcsán elmondta, eddig több mint 500 ezer kérdőív érkezett be, ezek feldolgozása még zajlik.

Láthatóan az eladósodásra vonatkozó rész rendkívüli módon foglalkoztatja az embereket, és egyértelműen állást foglaltak amellett, hogy kötelezettségek is szerepeljenek az alaptörvényben - mondta el a Fidesz frakcióvezetője.

Orbán: még a munka elején vagyunk

Még a munka elején vagyunk - fogalmazott a miniszterelnök újságíróknak a Fidesz-KDNP frakcióüléséről távozóban az új alkotmány kormánypárti szövegtervezetével összefüggésben. Orbán Viktor azt mondta: a végén szeretne majd elégedett lenni, "amikor túl vannak a munka dandárján."

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >