Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow Változhat a táppénz kiszámításának a módja
Változhat a táppénz kiszámításának a módja Nyomtatás E-mail
Írta: Fidesz   
2011. március 17.

ImageHat és fél milliárd forinttal támogat a kormány több mint kétszáz közhasznú szervezetet. - jelentette be Nagy Anna kormányszóvivő tegnapi sajtótájékoztatóján, melyen a legutóbbi kormánydöntéseket ismertette. Ugyanitt a szóvivő arról is beszélt, hogy változni fog a táppénz kiszámításának a módja is. Emlékeztetett rá, hogy tavaly is mintegy egymilliárd forintos keretösszegből kétszáz közhasznú szerv támogatása valósult meg. Idén hasonló célokra hat és fél milliárdot különítettek el. - tette hozzá.

 

Ezt az összeget a civil szervezetek nemzet- és családpolitikai feladatokra, szociális tevékenységre, fogyatékkal élők segítésére, kulturális és sportutánpótlási tevékenységekre fordíthatják.

A támogatási összegek százezer és másfél milliárd forint között mozognak - szögezte le. Nagy Anna a teljesség igénye nélkül felsorolta, hogy mely szervezetek mekkora összeget kapnak.

A Nemzeti Sportintézet másfél milliárd, a hallgatói önkormányzatok 53 millió, a Kézenfogva Alapítvány 68 millió, a Budapesti Fesztiválzenekar 450 millió, a sportszövetségek pedig mintegy 370 millió forintos támogatásban részesültek. A Nemzeti Erőforrás Minisztérium mintegy hatmilliárd, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium 358 millió forintot különített el a fenti célok támogatására.

---- Csökkenhetnek az adminisztrációs terhek

A kormányszóvivő szólt arról is, hogy változott a doppingellenes szabályozás is, bővült a tiltott anyagok és módszerek listája. A Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség minősítése szerint a magyar előírások teljesen megfelelnek a nemzetközi kívánalmaknak. Az unióban tizenegy tagállam rendelkezik ilyen minősítéssel, köztük hazánk is - szögezte le.

Nagy Anna beszámolt arról is, hogy a kormány támogatja Michl József egyéni képviselői indítványát, amely csökkentené a tanárokat sújtó adminisztráció terheket, illetve a túlóráknál a havi elszámolás gyakorlatát alkalmazná. Mint ismert, a jelenlegi gyakorlat szerint két-három hónapos csúszással fizetik ki a túlórák díjait.

Image
Fotó: Fidesz

---- Táppénz: fenntarthatóbb rendszer

Változni fog a táppénz kiszámításának módja is, az új módszer szerint a mindenkori bruttó minimálbér kétszerese jelenti a táppénz kiszámításának alapját - mondta a kormányszóvivő. Hozzátette: erre a változtatásra azért van szükség, mert napjainkban indokolatlanul sokan és sok ideig veszik igénybe a táppénzt. Magyarázatképpen Nagy Anna kifejtette, az egészségbiztosítási alap kiadásai tartósan és jelentősen meghaladták bevételeit. Ez veszélyeztette a rendszer fenntarthatóságát - fűzte hozzá.

Az új szabályok szerint a táppénz napi összege 5240 forint. E témakörön belül a kormányszóvivő megemlítette, változni fognak a veszélyeztetett kismamákra vonatkozó szabályok is, azaz az első naptól kezdve az egészségbiztosítási alapból finanszírozzák juttatásaikat. Eddig az első tizenöt napban a munkáltató fizette ezt az összeget.

Ezzel összefüggésben Nagy Anna hangsúlyozta: a kismamák az új döntésnek köszönhetően nagyobb biztonságban érezhetik magukat. A fenti két intézkedéssel mintegy ötmilliárd forintos megtakarítás érhető el - húzta alá a kormányszóvivő.

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >