Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap
Rekultivációs programokkal szűntetik meg a hulladéklerakók problémáit Nyomtatás E-mail
Írta: Temesvári Márta   
2011. március 30.

ImageVárhatóan 2012. év első felében fejeződnek be a Közép-Duna Vidéke Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulás „A települési szilárdhulladék-lerakókat érintő térségi szintű rekultivációs programok elvégzése” (KEOP-2.3.0./2F-2008-0002) című projekttel kapcsolatos munkálatok. A bezárt vagy felhagyott hulladéklerakók területének helyreállításával – többek között - nő a környezetbiztonság: javul a vízbázis biztonsága, csökken az allergiát kiváltó gyomfajok termőterülete, és megszűnik a hulladéklerakók tájkép romboló hatása is.

 

A Közép-Duna Vidéke Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulás 169 település összefogásával jött létre, amely 6 megyét (Bács-Kiskun, Fejér, Komárom-Esztergom, Pest, Tolna, Veszprém) és mintegy 680 ezer főt érintő hulladékgazdálkodási tevékenység hosszú távú megoldásán munkálkodik. – tájékoztatta a Fehérvári Híreket Blázsovits Balázs PR-főmunkatárs.

A Társulás „A települési szilárdhulladék-lerakókat érintő térségi szintű rekultivációs programok elvégzése” című pályázaton 7.706.833.886 Ft támogatást nyert el a térségben található 83 hulladéklerakó rekultivációs tevékenységének elvégzésére. A rekultiváció megvalósításának összköltségét az EU (85%) és a Magyar Köztársaság költségvetése (15%) társfinanszírozásban biztosítja, így az önkormányzatoknak és a lakosságnak nem kell saját forrást biztosítaniuk hozzá.

A 83 hulladéklerakóra vonatkozóan elkészült rekultivációs terveknek és engedélyeknek megfelelően 12 hulladéklerakó teljesen felszámolásra kerül, amely azt jelenti, hogy a hulladékot befogadó helyre szállítják, a hulladéktól megtisztított területet a tereprendezés után, humuszban gazdag termőtalajjal terítik le, majd növényzettel telepítik be. A fennmaradó hulladéklerakókat a hulladék biztonságos áthalmozása és a tereprendezés után végleges, vagy átmeneti rétegrend szerinti lefedéssel látják el, majd monitoring rendszert építenek ki, és a továbbiakban megtörténik a tájba illesztésük.

A rekultiválandó hulladéklerakók teljes területe 1.386.497 m2. A bezárt vagy felhagyott hulladéklerakók területének helyreállításával nő a környezetbiztonság: javul a vízbázis biztonsága, csökken az allergiát kiváltó gyomfajok termőterülete, és megszűnik a hulladéklerakók tájkép romboló hatása is. Ez mintegy félmillió ember közérzetét javítja és ivóvizének biztonságára lesz hatással.

A hulladéklerakók rekultivációjával a tájra jellemző új természetes élőhelyek alakulhatnak ki, és a települések turisztikai vonzereje is növekedhet. A kivitelezési munkálatok 2009. év őszén kezdődtek meg, és azóta Baracs, Dömsöd, Dunatetétlen, Kunpeszér, Perkáta, Szalkszentmárton településeken már teljesen be is fejeződtek.

A növénytelepítéseket kivéve Akasztó, Hantos, Dunavecse, a monitoring rendszer kiépítését és a növénytelepítéseket kivéve a következő településeken is lezajlottak a rekultivációs munkálatok: Berhida, Cece, Csákberény, Csép, Ercsi, Ete, Füle, Igar, Káloz, Kincsesbánya, Kisláng, Kisszékely, Lepsény, Mezőszentgyörgy, Moha, Nádasdladány I. II., Németkér, Pázmánd, Ráckeresztúr, Sárbogárd, Sárkeresztúr, Szákszend I. II., Vajta, Várpalota.

Jelenleg Apostag, Bugyi, Előszállás, Mezőfalva és Tass településeken folynak kivitelezések, a közeljövőben pedig az alábbi településeken kezdődnek: Aba, Bakonybánk, Bakonysárkány, Beloiannisz, Besnyő, Dunaújváros, Kecskéd, Oroszlány, Mezőszentgyörgy, Súr, Tata.

A projekt teljes befejezése 2012. év első felében várható, a tervezett ütemezésnek megfelelően az érintett településeken a kivitelezés határidőre történő befejezéséhez folyamatos és fokozatos munkaterület-átadásokra kerül sor.

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >