Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Gazdaság arrow Megkezdődik a csőhálózat lefektetése
Megkezdődik a csőhálózat lefektetése Nyomtatás E-mail
Írta: ÖKK   
2011. március 30.

ImageElindultak a földmunkák a székesfehérvári szennyvízcsatorna-fejlesztési projektben. - Március végén elindultak a földmunkák, megkezdődött a csőhálózat első métereinek lefektetése Székesfehérvár-Kisfalud városrészben. A Székesfehérvár Megyei Jogú Város és térsége – Pákozd, Pátka, Seregélyes – szennyvízcsatorna hálózatok bővítése projekt a januári munkakezdést követően elérkezett következő fontos állomásához.

 

Felvonultak a munkagépek március utolsó napjaiban Székesfehérvár–Kisfaludon, hogy kezdetét vehesse a földmunka, és elindulhasson a csőhálózat lefektetése. Az első méterek árokba helyezésének a projekt szereplői közül többen is tanúi voltak kedden a helyszínen, a Malomhegyi és Fehérvári utca kereszteződésében, köztük az Önkormányzati Társulást alkotó települések polgármesterei: Takács János Pákozd, Nagy Dániel Ferenc Pátka, Horváth Sándor Seregélyes és dr. Cser-Palkovics András Székesfehérvár polgármestere, valamint a Társulási Tanács tagjai.

Image
.

A projekt kivitelezésén dolgozó, a munkát közbeszerzéssel elnyert KSZ 2010 Konzorcium – amelynek tagjai a KÖZGÉP Zrt. és a Szabadics Zrt. – összesen 7 830 437 654 forintért végzi el a szükséges munkákat a négy településen. A most Székesfehérvárott megkezdődött csőfektetéssel az ott élők számára is szemmel láthatóan a megvalósítás szakaszába jutott a környezetvédelmi nagyberuházás, amelynek befejezése 2012 végére várható. A bővítés 148,8 km gravitációs csatornát és 41 km nyomóvezetéket, 26 db szennyvízátemelő telepet és 6744 új bekötést jelent.

Ahhoz, hogy a meglévő Székesfehérvári szennyvízhálózat fogadni tudja a Pátka–Csala, Öreghegy, Pákozd–Kisfalud és Seregélyes–Börgönd irányából érkező szennyvízmennyiségeket, néhány helyen szükséges az üzemelő szennyvízcsatorna felújítása és újjáépítése. Így sor kerül a Budai út alatt futó 8-0-0 DN300 főgyűjtő, a Seregélyes és az Adonyi út alatt futó 8-0-0 csatorna felújítására, a Fiskális út alatt futó 7-0-0 csatorna alsó szakaszán átmérő növelésre.

Image
Fotó: Bácskai Gergely

 

Az előzményekhez tartozik, hogy az Európai Bizottság 2009. december 18-án jóváhagyta a „Székesfehérvár Megyei Jogú Város és térsége – Pákozd, Pátka, Seregélyes – szennyvízcsatorna hálózatának bővítése” tárgyú nagyprojektet. A négy település pályázatát a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség 2008. december 17-én nyújtotta be a Bizottságnak.

A Bizottság CCI No 2009HU161PR001 számú határozata megállapította, hogy a beruházás illeszkedik a Környezet és Energia Operatív Program „Egészséges, tiszta települések” elnevezésű prioritáshoz, ezért érdemes az Unió Kohéziós Alapjának támogatására.

A projekt a Székesfehérvár és térsége szennyvíz-elvezetési agglomeráció még ellátatlan területeit fedi le, amelyek közé Székesfehérvár még csatornázatlan területei, valamint a környező települések, Pátka, Pákozd és Seregélyes tartoznak. A települések és településrészek a Velencei-tó érzékeny és fokozottan érzékeny vízgyűjtő területén találhatók, ezért különösen fontos a keletkező szennyvizek megfelelő összegyűjtése, elszállítása és kezelése. A beruházás eredményeképpen javul a Velencei-tó és a felszín alatti vizek minősége.

A projekt hosszú távon körülbelül 20 és fél ezer lakos javát fogja szolgálni abból a mintegy 114 ezerből, akik az érintett településeken és csatornabekötéssel rendelkeznek majd. A településeken keletkező szennyvizeket a szennyvízcsatorna-rendszer a meglévő székesfehérvári központi szennyvíztisztító-telepre vezeti. A szennyvíztisztító-telep megfelelő kapacitással rendelkezik ahhoz, hogy a fogadott többletet biztonságosan, az előírásoknak megfelelően megtisztítsa, és a keletkező szennyvíziszapot kezelje. A projekt tervezett nettó összköltsége 8,57 milliárd forint.

A projekttámogatás becsült mértéke 75,49%. Ehhez az Új Magyarország Fejlesztési Terv Környezet és Energia Programja (KEOP) 6,43 milliárd forintos támogatást nyújt, amelyből 5,47 milliárd forint európai uniós forrás, 0,96 milliárd forint pedig hazai költségvetési támogatás. A fennmaradó 2,14 milliárd forintot a négy önkormányzat önerőként biztosítja. A befejezés, üzembe helyezés várható időpontja 2012 vége.

A projekt keretében megvalósított létesítmények Pákozd, Pátka, Seregélyes és Székesfehérvár önkormányzatának 100%-os tulajdonába kerülnek. A beruházás az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósul meg.

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >