Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap
23 évvel ezelőtt alakult meg a Fidesz Nyomtatás E-mail
Írta: Magyar Október Tájékoztatószolgálat   
2011. március 30.

ImageBudapesten, a Bibó István Szakkollégiumban 1988. március 30-án 37 egyetemi és főiskolai hallgató, fiatal értelmiségi megalapította a Fiatal Demokraták Szövetségét (Fidesz). Az alapítók a következő nap nemzetközi sajtótájékoztatón jelentették be a független ifjúsági szervezet megalapítását. Egy héttel később a rendőrség figyelmeztette a Fidesz öt alapítóját - köztük Orbán Viktort és Kövér Lászlót -, hogy "tevékenységük illegális szervezet létrehozására irányul".

 

Fiatal Demokraták Szövetsége néven független ifjúsági szervezet alakult - adta hírül a Magyar Október Tájékoztatószolgálat Londonban 1988. április 1-én. A beszámoló szerint a magyar társadalom demokratikus önszerveződése fontos új állomáshoz érkezett.

"A független fórumok - egyesületek, klubok és baráti társaságok - már hosszabb ideje tevékenykednek, a környezetvédők nemrégiben közös koordinációs bizottságot hoztak létre, küszöbön áll az első független szakszervezetnek, a Tudományos Dolgozók Demokratikus Szakszervezetének megalakulása, a mai napon pedig véget ért a KISZ - a Kommunista Ifjúsági Szövetség - több mint három évtizedes egyeduralkodó helyzete a magyar fiatalok képviseletében.

Ma - április 1-jén - délután három órakor a szervezők sajtóértekezleten jelentették be egy új ifjúsági szervezet, a "Fiatal Demokraták Szövetsége" megalakulását - írja a Magyar Október Tájékoztatószolgálat.

 

Image
.

A tájékoztatóra - Budára, a Bartók Béla úti "Ma Chérie" nevű eszpresszóba - meghívták az összes budapesti újságot és a független (szamizdat) folyóiratok szerkesztőit, valamint a külföldi tudósítókat. A hivatalos magyar lapok többsége nem képviseltette ugyan magát, de így is igen sokan, mintegy hetvenen vettek részt a sajtóértekezleten, ahol az új szervezet alapító tagjai közül Deutsch Tamás, Németh Zsolt, dr. Orbán Viktor és dr. Kövér László adott tájékoztatást, majd felváltva válaszoltak a feltett kérdésekre.

A Magyar Hírlap cikke szerint a rendőrség sem hagyta szó nélkül a fejleményeket. A lap arról számol be, hogy az illetékes rendőri szervek 1988. április 8-án figyelmeztették Andrási Miklós dunaújvárosi, Orbán Viktor szolnoki, valamint Csaba Iván, Kövér László és Rácz András budapesti lakosokat. A nevezetteket felhívták tevékenységük abbahagyására.

Gyurcsány Ferenc, a pécsi KISZ-szervezet titkáraként 1988. augusztus 17-én úgy fogalmazott: "Úgy vélem, hogy a KISZ-nek politikai eszközökkel kell fellépnie az általa elfogadhatatlannak tartott törekvések ellen, politikai munkával kell elszigetelni az esetlegesen megalakuló Fidesz csoportokat."

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >