Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap
Újabb vasúti nagyprojektek indulnak Nyomtatás E-mail
Írta: Temesvári Márta   
2011. március 31.

ImageA Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. eredményt hirdetett a Budapest-Kelenföld – Tárnok vasútvonal építési munkáinak elvégzésére, valamint a Záhony térségében a vasúti infrastruktúra (széles nyomtávú hálózat) fejlesztésének II. ütemére.

 

A Budapest-Kelenföld (bez.) – Tárnok (bez.) vasútvonal építését a DSE konzorcum nyerte (konzorcium vezető tagja: Doprastav a.s., tagja: Subterra a.s. és EuroAszfalt Építő és Szolgáltató Kft.). A kivitelezési munka szerződéses összege nettó: 30 999 000 402, Ft.

A NIF sajtóosztályától megtudtuk, hogy a fejlesztés során megtörténik:

- Kelenföld állomás átépítése, kapcsolódva a DBRM felszíni állomási munkáihoz

- Nagytétény, Tárnok állomások átépítése

- Albertfalva, Budafok, Tétényliget és Érd alsó megállóhelyek átépítése

- Rózsakert (Növény utca) megállóhely építése

- Bp.-Kelenföld – Tárnok között a meglevő vasúti pálya átépítése és új második vágány építése

- Villamos felsővezeték átépítése és építése az új második vágány felett

- A jelenlegi biztosítóberendezés átalakítása Kelenföld állomáson.

Mindemellett átépül 12 db gyalogos aluljáró és 1 db gyalogos felüljáró és, 13 db közúti műtárgyat, valamint létesítünk 45.000 m2 zajárnyékoló falat. P+R parkolók is kialakításra kerülnek a beruházás során: Rózsakert (Növény utca), Nagytétény, Tárnok, Martonvásár, Baracska, és Pettend megállóhelynél, illetve állomásnál, összesen 456 db parkolóhely.

Az érintett szakasz hossza 22 km.

A vasúti vonalszakasz építésének várható befejezése 2013. december.

--- A Záhony térségében a vasúti infrastruktúra (széles nyomtávú hálózat) fejlesztésének II. ütemét az EUROKAPU-2011 Konzorcium nyerte (konzorcium vezető tagja: SWIETELSKY Vasúttechnika Kft., tagjai: KÖZGÉP Építő- és Fémszerkezetgyártó Zrt. és Szentesi Vasútépítő Kft.). A kivitelezési munka szerződéses összege nettó: 14 558 351 977,- Ft.

--- Nyugat Európa túlnyomó részében a normál nyomtávolságot használják, azaz 1 435 mm-t, a régi Szovjetunió területén azonban az úgy nevezett széles nyomtávot, azaz 1 520 vagy 1 524 mm-t alkalmazzák.

--- Magyar területen 150 vágánykilométernyi széles nyomtávú vasúti sín fekszik a záhonyi térségben. A széles nyomtávú vasút rossz állapota azonban számos forgalmat akadályozó műszaki problémát is felvet. A pálya elhasználódottsága miatt ráadásul a vonatok sokszor csak lassan tudnak haladni, esetenként a tengelyterhelést is korlátozni kell. E műszaki okok miatt veszélybe került a normál és a széles nyomtáv közötti árutovábbítás zökkenőmentessége.

--- Záhony térségében a vasúti infrastruktúra fejlesztésének első üteme során felújították a nyílt vonali és állomási átmenő vágányokat. Ebben az ütemben olyan felépítményi szerkezetek cseréjét végezték el, amelyek nem igényelnek speciális tervezést és gyártásfejlesztést. A pályaépítés második ütemében a vágányokat és a bennük fekvő kitérőket és átszeléseket korszerűsítik az állomásokon és rendező pályaudvarokon, valamint azokat az egyéb szerkezeteket, amelyek széles mivoltukból adódóan előzetes tervezést és gyártásfejlesztést igényelnek. A felújítási munkálatok I. üteme 2010 decemberében fejeződött be, míg a jelen közbeszerzéssel kiírt II. ütem várhatóan 2011. év vége.

--- A beruházások az Európai Unió támogatásával valósul meg, a KÖZOP (Közlekedés Operatív Program) keretében.

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >