Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap
6 milliárd forint uniós forrásból fejlődhet a régió gazdasága Nyomtatás E-mail
Írta: Horváth Réka   
2011. március 31.

Image6 milliárd forint uniós forrás áll a Közép-Dunántúli Operatív Program keretében a régió gazdaságának, vállalkozásainak fejlesztésére. A Fejér Megyei Kereskedelmi és Iparkamara a Közép-Dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökséggel együttműködve vállalkozói fórumot szervezett, melynek keretében a két szervezet szakértői tájékoztatták a térség gazdasági szereplőit a régióban működő vállalkozásokat érintő pályázati lehetőségekről.

 

A fórumon a Közép-Dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség vezető tervező kollégája az Új Széchenyi Terv bevezetésével átalakított pályázati rendszer pozitív változásaira; az egyszerűbb szabályozásra, az átláthatóbb intézményrendszer kialakítására, az elektronikus pályáztatásra, az adatlapok egyszerűsítésére, valamint a pályázatok hosszú időtartamra történő nyitva tartására hívta fel a figyelmet.

Kígyóssy Gábor elmondta, a program középpontjában a foglalkoztatás bővítése, hazánk pénzügyi stabilitásának fenntartása, a gazdasági növekedés feltételeinek megteremtése, valamint versenyképességének javítása áll.

 

Image
.

Az Új Széchenyi Terv célkitűzéseihez igazodva határozták meg a Közép-Dunántúli Operatív Program 2011-2013-ig tartó időszakára vonatkozó akciótervét is, melynek keretében összesen 6 milliárd forintos uniós forrás áll a régió gazdaságának fejlesztésére. Itt ipari parkok, iparterületek fejlesztésére, vállalkozói inkubáció támogatására, valamint telephelyfejlesztésre pályázhatnak a vállalkozások, de emellett klaszterek létrejöttét és azok fejlődését is támogatja a program.

A KDOP keretében turisztikai szolgáltatások, illetve az egészségügyi turizmus szolgáltatásainak fejlesztésére, valamint turisztikai attrakciófejlesztésre is pályázhatnak a kis-és középvállalkozások. Erre a célra több mint 7 milliárd forint lett elkülönítve. Emellett önkormányzattal együtt, konzorciumi partnerként a vállalkozásoknak lehetőségük van az értékmegőrző és funkcióbővítő városrehabilitáció megvalósítására kiírt pályázatokon is indulni – sorolta a KDOP-s pályázati lehetőségeket a vezető tervező.

Óber Andrea, a Közép-Dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség gazdaságfejlesztési csoportjának vezetője a fórumon a „Vállalati együttműködés, és klaszterek támogatása” elnevezésű pályázati konstrukció lehetőségeiről számolt be. Itt a cél a vállalkozások és egyéb szervezetek közötti valós, piaci alapú, sikeres együttműködés ösztönzése, a kis-és közepes vállalkozások hálózatba szervezése, valamint az innováció orientált fejlesztések és kooperációk létrejöttének előmozdítása. A kiírásra március 1-től lehet pályázatokat benyújtani, a rendelkezésre álló keretösszeg pedig 500 millió forint.

 

Image
.

A KDRFÜ gazdaságfejlesztési csoportvezetője elmondta még, hogy ugyanez a kiírás az év második felében is megjelenik majd 250 millió forintos keretösszeggel. Óber Andrea a rendezvényen hangsúlyozta, a Közép-Dunántúli Operatív Program egyik legnépszerűbb és legsikeresebb pályázata, a telephelyfejlesztés is megjelenik mintegy 2,35 milliárd forintos rendelkezésre álló forrással várhatóan május elején, azt megelőzően pedig a pályázat társadalmasítása folyik, amely során a leendő pályázók is véleményezhetik a kiírást.

A Fejér Megyei Kereskedelmi és Iparkamara pályázati és innovációs tanácsadója az ágazati; Gazdaságfejlesztési Operatív Program pályázataira hívta fel a figyelmet. Szabó Sándor András előadásában hangsúlyozta az Új Széchenyi Tervben kijelölt hét kitörési pont közül a Vállalkozásfejlesztési Program keretében a kis-és középvállalkozások technológiafejlesztésre, vagy komplex vállalati technológiák fejlesztésére pályázhatnak, de mikrovállalkozások bővítésére is van lehetőség hitelfelvétellel kombinálva.

Szabó Sándor András nem annyira a kis-és közepes méretű vállalkozásoknak szóló pályázati lehetőségként, de feltétlen fontos elemként említette a vállalatok, valamint az akkreditált klaszter tagvállalatok technológiai innovációjának támogatását, és az innovációs eredmények hasznosítását elősegítő pályázatokat, amelyek az Új Széchenyi Terv Tudomány- Innováció Programjának elemei.

 

Image
Fotó: Horváth Réka

A Kamara, valamint a KDRFÜ szakemberei kiemelték, örülnek a pályázati rendszer egyszerűsödését eredményező intézkedéseknek, és remélik, minél több vállalkozás jut majd pályázat segítségével fejlesztési forráshoz. Ehhez a jövőben is minden segítséget megadnak.

A vállalkozások a megjelenő pályázati lehetőségekről az Új Széchenyi Terv és a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség honlapján (http://ujszechenyiterv.gov.hu/palyazatok ), a Közép-Dunántúli Operatív Program keretében meghirdetett pályázatokról pedig a KDRFÜ honlapján is (http://www.kdrfu.hu/palyazatiinformaciok.php?cid=608 ) folyamatosan tájékozódhatnak.

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >