Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Gazdaság arrow "A kormány fontos célnak tekinti a gazdaság kifehérítését"
"A kormány fontos célnak tekinti a gazdaság kifehérítését" Nyomtatás E-mail
Írta: MR1, Kossuth Rádió   
2011. április 14.

ImageNagy Anna kormányszóvivő a tegnap bejelentett új konvergenciaprogram kapcsán ma, az MR1-Kossuth Rádió 180 perc című műsorában arról beszélt: a kormány célja az, hogy a mostani költségvetési rendszer hosszú távon működtethető és finanszírozható legyen. A munkanélküli segély 90 napra csökkentéséről azt mondta, elsősorban nem segélyt, hanem munkalehetőséget kell adni. A rokkantnyugdíjasok felülvizsgálatáról úgy vélekedett: a cél az, hogy aki munkaképes és akar dolgozni, az valóban kaphasson munkát.

 

Magyarországon ma kiemelkedően magas a rokkantnyugdíjasok aránya, a 2,9 millió nyugdíjas körülbelül negyede kap ilyen ellátást, és 48 százalékuk még nem érte el a nyugdíjkorhatárt, az év végéig ezért felmérik, kik azok, akik valóban jogosultak az ellátásra - tette hozzá a kormányszóvivő. Nagy Anna beszélt a közmunkaprogramról is, mellyel szerinte azokat lehet segíteni, akik a legnehezebben találnak munkát.

Emlékeztetett arra, hogy a kormány 300 ezer új munkahelyet is ígért 2014-re, ehhez azonban képzésre is szükség van, de a felsőoktatási intézmények a munkaerőpiac elvárásait nem tudják kiszolgálni, márpedig ez a munkahelyteremtés első lépése, ezért át kell alakítani a felsőoktatási rendszert is.

Több szektorban munkaerőhiány van, így az építőiparban, a mezőgazdaságban, és a turizmusban is - hívta fel a figyelmet Nagy Anna az MR1-Kossuth Rádió reggeli műsorában. A kormány fontos célnak tekinti a gazdaság kifehérítését is, amitől ötvenezer új munkahelyet vár - emelte ki a szóvivő.

Az aktív munkaképes korúak közül ma csak minden második ember dolgozik, csak Málta van rosszabb helyzetben, egyébként mindenhol sokkal jobb a foglalkoztatottsági arány: az Európai Unióban 65 százalék, nálunk 55, míg Svájcban 77, nem beszélve Kínáról és az Egyesült Államokról, miközben ugyanabban a versenyben indulunk mindannyian - tette hozzá.

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >