Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow Biztonságosabban Pusztaszabolcsig
Biztonságosabban Pusztaszabolcsig Nyomtatás E-mail
Írta: Temesvári Márta   
2011. április 26.

ImageFolyamatban vannak a Százhalombatta és Pusztaszabolcs közötti vasútvonal korszerűsítésének előkészületi munkálatai. A korszerűsítés nyomán, valamint a kiépítendő ETCS 2 vonatbefolyásoló rendszernek köszönhetően, gyorsabb és biztonságosabb lesz a közlekedés ezen a szakaszon. Az előkészítési munkálatok bruttó 1,7 milliárd forintos költségét nagyobb részben európai uniós forrásból biztosítják. – tájékoztatta honlapunkat a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt.

 

Mint a NIF sajtóosztályától megtudtuk: A tervek szerint Százhalombatta és Pusztaszabolcs között korszerűsítik a pályát, Százhalombatta és Ercsi között pedig új nyomvonalat építenek ki. Felújítják a vonalon lévő műtárgyakat, korszerűsítik az utasforgalmi létesítményeket, az állomásokon új utasperonokat és gyalogos aluljárókat építenek.

A nagyobb biztonság érdekében a nagy forgalmú szintbeni közúti-vasúti átjárókat külön szintűvé építik. A felújítás nyomán az érintett szakasz alkalmas lesz az óránként 160 kilométeres sebességű szerelvények közlekedtetésére is. A pályakorszerűsítés engedélyezési tervei már rendelkezésre állnak. A vasúti közlekedés biztonságának növelése érdekében a Budapest Déli pályaudvar – Pusztaszabolcs vonalszakaszon ETCS 2 biztosítóberendezést telepítenek.

Az ETCS elsősorban a vonatbefolyásolással kapcsolatos funkciókat foglalja magában, de túlmutat a hagyományos értelemben vett vonatbefolyásoló rendszereken, és a vasúti közlekedés biztonságát szinte minden téren igyekszik szavatolni.

„A korszerűsítés eredményeként gyorsabb, komfortosabb és mindenekelőtt biztonságosabb lesz az utazás Budapest déli vonzáskörzetében." – mondta Loppert Dániel, a NIF Zrt. kommunikációs vezetője.

A szakember szólt arról, hogy a beruházással csökkenhetnek a menetidők, javulhat a térség közlekedésének minősége. A projekt a Közlekedés Operatív Program (KÖZOP) részeként valósul meg. A támogatás teljes összege bruttó 1,7 milliárd forint, ebből 15 százalék az operatív programon belüli hazai forrás, 85 százalék pedig a Kohéziós Alapból származik.

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >