Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Kék hírek arrow Két kerékkel szabályt szegők
Két kerékkel szabályt szegők Nyomtatás E-mail
Írta: Temesvári Márta   
2011. április 28.

ImageTöbb, mint félezer biciklist ellenőriztek és szinte minden másodikkal szemben intézkedniük is kellett Fejér megye rendőreinek a háromhetes kerékpáros akció során. A fő szabályszegés az ittas vezetés volt…

 

Április 26-án ért véget az a közlekedési akció, mely április 04-én indult, és amelynek során a rendőrök a kerékpárosokat vették górcső alá. - tudtuk meg Németh – Kész Mónika r. szds.-tól, a FM RFK szóvivőjétől, aki elmondta, hogy Fejér megyében a három hét alatt háromszáz rendőr és huszonkettő polgárőr vett részt akcióban, melynek során összesen 584 ellenőrzést hajtottak végre.

Ezek közül 461-et lakott területen belül, míg 123 lakott területen kívül. Utóbbiak közül 87-et nappal, míg 23-ot éjszaka. A huszonhárom nap alatt a fejér megyei rendőrök összesen 943 személyt vontak ellenőrzés alá. Közülük 589 volt kerékpáros. A biciklisekkel szemben összesen 239 esetben kellett intézkedniük. 104 főt figyelmeztettek, 95 alkalommal helyszíni bírságot szabtak ki, míg 40 esetben feljelentést tettek a szabálysértővel szemben.

A legtöbb esetben azért kellett a járőröknek intézkedniük a kerékpárosokkal szemben, mert azok ittas állapotban ültek fel bicikliikre. 79 esetben mutatott pozitív értéket a szonda. Ezen kívül gyakori volt a kivilágítási szabályok megsértése – mely miatt 32 esetben kellett intézkedniük a rendőröknek -, de több olyan eset volt – szám szerint 28 -, hogy a lakott területen kívül közlekedő kerékpárosokon nem volt láthatósági mellény, ez a szabályszegés vont maga után szankciót. 26 biciklissel szemben pedig azért került sor intézkedésre, mert kerékpárjaik kötelező tartozékai hiányoztak.

Az elindulás, haladás, irányváltoztatás, irányjelzés, bekanyarodás, megfordulás szabályainak megsértése tizenegy esetben fordult elő. Fényjelzőkészülék tilos jelzésén való áthaladás miatt a rendőrök három esetben, míg szabálytalan személy illetve tárgy szállítása miatt öt alkalommal intézkedtek. A fentieken kívül 55 egyéb szabályszegés miatt került sor intézkedésre a kerékpárosokkal szemben.

A húsvét is még a kerékpáros akció jegyében telt, azonban a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság a hétvégén fokozott ellenőrzéseket tartott a gépkocsivezetők körében is. Húsvét vasárnap és húsvét hétfőn összesen 28 ittas vezetőt szűrtek ki a fejér megyei rendőrök. Ezek között volt kerékpáros, lovaskocsi-hajtó, segéd-motorkerékpáros és gépkocsivezető is.

Gyorshajtás, illetve biztonsági öv mellőzése miatt 259 közigazgatási eljárás indult a két nap alatt. Helyszíni bírság kiosztására illetve szabálysértési feljelentésre összesen 190 esetben került sor. Személyi sérüléses közlekedési baleset a 48 óra alatt mindössze egy történt. Ez is könnyű kimenetelű volt és nem párosult ittassággal.

 
< Előző   Következő >