Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow Az önkéntességgel kapcsolatos lakossági és szervezeti attitűdök Fejér megyében
Az önkéntességgel kapcsolatos lakossági és szervezeti attitűdök Fejér megyében Nyomtatás E-mail
Írta: Temesvári Márta   
2011. április 30.

ImageA Civil Szervezetek Regionális Szövetsége által működtetett Fejér Megyei Önkéntes Centrum célja és tevékenysége nem csupán abban merül ki, hogy információkat nyújt, önkénteseket közvetít, tanácsadást tart, hanem az önkéntesség terjesztését, a szervezetek, intézmények, és magánemberek önkéntességhez való hozzáállását is megváltoztassa, vagyis összességébe véve a közvéleményt formálja az önkéntességről.

 

Ennek érdekében a TAMOP 5.5.2.-09/3-2009-0013 számú, „Jövőforrás” program az önkéntesség elterjesztésére Fejér megyében elnevezésű projekt részeként kutatás is történt Fejér megyében. Ennek első lépéseként az Echo Innovációs Műhely, a Civil Szervezetek Regionális Szövetsége megbízására információkat gyűjtött egyrészt a lakosság, másrészt a megyében tevékenykedő szervezetek körében arról, hogy mit tudnak az önkéntes munkavégzésről, milyen tapasztalataik vannak erről, illetve milyen nyitottság mutatkozik ezzel kapcsolatban.

A kutatás során meg szerették volna tudni azt is, hogy a lakosok az elmúlt évben végeztek-e önkéntes munkát és ha igen, milyen munkát végeztek, valamit a jövőben vállalnának-e önkéntes munkát. Arra is kíváncsiak voltak, hogy mi az oka annak, ha nem. A kutatás során, a válaszokból azt a következtetést lehetett levonni, hogy a Fejér megye felnőtt lakosságának 14 százaléka végzett már önkéntes munkát az elmúlt 5-10 évben, azaz minden 7. megyei lakos végzett már valamilyen cél érdekében.

Kiderült az is, hogy a nők körében – ha minimális mértékben is – nagyobb hajlandóság mutatkozott az elmúlt években az önkéntes munkára, illetve a 35-59 év közöttiek gyakrabban végeztek ilyet, mint fiatalabb vagy idősebb társaik. Iskolai végzettség szerint is kimutatható különbség, amíg a diplomások egyötöde végzett már korábban ilyen tevékenységet, addig az érettségizettek mindössze egytizede, az érettségivel nem rendelkezők 13 százaléka. A kutatás során a fejér megyei lakosok több mint egyharmada nyilatkozta azt, hogy a jövőben vállalna önkéntes munkát, 55 százalékuk egyértelműen nem végezne ilyen tevékenységet, 9 százalékuk pedig bizonytalan a kérdés megítélésében.

A férfiak és a nők közel hasonló arányban vállalnának a jövőben önkéntes munkát, életkor alapján azonban nagyobb különbség tapasztalható. A 18-34 év közöttiek 42, a 35-59 év közöttiek 41 százaléka nyitott erre, a 60 éven felüliek közül 18 százalék tevékenykedne valamilyen cél érdekében önkéntes alapon. Iskolai végzettség alapján, az alacsonyabb illetve a magasabb iskolai végzettségűek 36-38 százaléka lenne szívesen önkéntes a jövőben.

Az önkéntes munkavégzés gyakoriságát tekintve a fejér megyei lakosok háromnegyede általában inkább évi egy-két alkalommal vagy maximum havi egy alkalommal vállalna ilyen tevékenységet, 8 százalékuk akár heti szinten, 2 százalékuk pedig naponta is.

A lakosok 16 százaléka egyelőre nem tudta meghatározni, hogy milyen gyakran végezne önkéntes munkát a jövőben. Ezek a kérdések azért is voltak fontosak a szervezet számára, hogy tudják milyen irányba kell továbbmozdítaniuk a Fejér Megyei Önkéntes Centrum tevékenységét, munkáját, hiszen az egyik alaptevékenység az önkéntes munkát vállalóknak a számukra legjobb önkéntes munkát ajánlani, illetve a szervezeteknek, intézményeknek segíteni megtalálni a számukra legmegfelelőbb önkéntest.

„Úgy véljük a projektmunkatársaimmal, hogy a kutatás során kiderült igényeknek az Önkéntes Centrum teljes mértékben megfelel, hiszen a lehetőségek között vannak hosszú távú, rövid távú, alkalmi önkéntes lehetőségek is, amelyek között nagy többségben nincs iskola végzettséggel, vagy korral kapcsolatos elvárás sem.” - mondta Maczuczáné Fenyvesi Viktória, a projekt vezetője.

A Fejér Megyei Önkéntes Centrum várja az önkéntes munka iránt érdeklődőket, szervezeteket intézményeket, de tudnak segíteni mindennel, ami az önkéntességgel kapcsolatos az alábbi elérhetőségeken:

Civil Szervezetek Regionális Szövetsége

8000 Székesfehérvár Balatoni út 8.

Mobil:06-20-26-36-756 Telefon:22/506-187; Fax:22/506-186

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >