Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Sport arrow Nemzetközi Nationalliga?
Nemzetközi Nationalliga? Nyomtatás E-mail
Írta: Andics Gábor   
2011. május 09.

ImageNem mindennapi terv látott napvilágot nemrég, ami minden bizonnyal jótékony hatással lenne a belterjes hazai bajnokságra is. És ami megannyi kérdést felvet... - Ki ne tudná, hogy a tízcsapatos osztrák élvonalbeli jégkorong-bajnokságban (EBEL) a hazaiak mellett horvát, szlovén, s egy magyar együttest is találunk, így abszolút nemzetközi küzdelemsorozatról beszélhetünk. Csapatunk, a Sapa Fehérvár AV 19 az ősszel immár ötödik idényét kezdi meg a pontvadászatban.

 

Nemrég kiderült, hogy az első osztály mellett a második vonalban is hasonló terveket szövögetnek, s a két liga összevont salzburgi egyeztetésén elhangzott: várják magyar, szlovén és horvát együttesek jelentkezését. A Nationalligában ez idáig nyolc klub versengett: a HC TWK Innsbruck, a Dornbirn Bulldogs, az FBI VEU Feldkirch, az EC Red Bull Salzburg farmcsapata, az ATSE Graz, az EHC Infrafit Lustenau, az EK Zeller Eisbären (Zell am See) és az EHC Bregenzerwald.

A tervek szerint az alapszakaszban 36 találkozó lenne csapatonként szerdai és szombati játéknapokkal, a rájátszásba – akárcsak az EBEL-ben - nyolcan jutnának be. Kovács Zoltán, a magyar szövetség főtitkára megjegyezte: akár több magyar együttes számára is vonzó lehet a Nationalligában való szereplés, és ha ez tényleg megvalósulna, akkor a magyar bajnokságban vasárnap vagy hétfőként lenne forduló.

Kiderült, hogy a magyar klubok közül az érdeklődők előzetes listájára a Vasas, az FTC, a Dab.Docler, a Miskolc és a Sapa Fehérvár AV 19 farmcsapata került fel, ám a nevezéshez – ahogy az EBEL-ben - bizonyos pénzügyi, szakmai kritériumoknak mindenképpen meg kell felelniük az érintett egyesületeknek.

Az érdeklődők május végéig dönthetik el, beadják-e jelentkezésüket, ám nagy kérdés, hogy ebben az esetben miként alakul át a román-magyar közös bajnokság, a MOL-Liga? Ezzel kapcsolatban Ocskay Gábor, klubunk szakosztály-igazgatója így fejtette ki a véleményét a megyei napilapban:

- Hiú ábrándjaink nem lehetnek a farmcsapatunk szereplését illetően amennyiben nevezünk, hiszen a MOL ligában hetedik lett. Ettől függetlenül kiváló versenyeztetési és komoly fejlődési potenciál rejlik a fiatalok számára a Nationalligában, folyamatos játéklehetőséget biztosítana kemény mérkőzéseken az EBEL-csapatból éppen kimaradók számára. Akadémiánk jövője lehet, ha a 12-18 éves tanítványaink a hazai bajnokságok mellett a régiós bajnokságban is megmérettethetnek.

- A versenyeztetéshez szükséges forrásokat elő tudja-e teremteni a klub?

- A következő szezon költségvetésének összerakásához hiányoznak még forintok. Ám anyagilag messze nem olyan teljesíthetetlenek a követelmények, mint az EBEL esetében, persze bankgaranciát itt is le kell tenni. Az első megbeszélésen, még 10-12 csapatos verzió kialakításánál volt szó az útiköltségek átvállalásáról, most zajlik a szponzorkeresés. Bízom benne, hogy a társasági adótörvény várható brüsszeli elfogadása után az akadémia működési költsége biztosított lesz, így könnyebb lehet az anyagi helyzetünk. Át kell gondolnunk: tudjuk vállalni a farmcsapat versenyeztetését olyan szinten, amelyet ez a liga megkövetel, bár a végleges feltételek még ismeretlenek. Annyi biztos, sokkal jobban be van korlátozva a másodosztályban a légiósok száma és a korhatár.

- Mi lesz a magyar csapatok nevezése esetén a MOL Liga és az OB I sorsa?

- A MOL Liga nagy valószínűséggel nem tudna működni eddigi formájában, ám a Dunaújváros másik csapattal beszállna a magyar bajnokságba. A Nationalliga végső létszáma szerintem 10-16-ra tehető, miután a Zágráb és osztrák EBEL-együttesek farmcsapatai is élnének a lehetőséggel.

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >