Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow E-hulladék gyűjtő akció május 21-én
E-hulladék gyűjtő akció május 21-én Nyomtatás E-mail
Írta: Stettler Zsuzsanna   
2011. május 13.

ImageÉvek óta szerveznek e-hulladék gyűjtő akciót Székesfehérváron. Jó alkalom ez arra, hogy az otthon őrzött, használaton kívüli elektronikai berendezésektől megszabaduljanak a fehérváriak. Általában 60 köbméternyi hulladékot gyűjtenek össze egy-egy ilyen akció során. Idén május 21-én, szombaton 9 és 13 óra között a Skála mögötti parkolóban várják a lakosságot. A szervezők sajtótájékoztatón ismertették a részleteket.

 

"Fontos, hogy a káros anyagok megfelelő úton kerüljenek vissza a hulladékok közé." - fogalmazta meg az akció legfőbb célját Viza Attila, az önkormányzat környezetvédemi tanácsnoka.

A hagyományos e-hulladék gyűjtő akció éppen erre helyezi a hangsúlyt. Emellett jó példa az együttműködésre, hiszen nonprofit, forprofit és civil szervezetek fognak össze a megvalósítására. Székesfehérvár Önkormányzatának a Depónia Kft., a Gaja Környezetvédő Egyesület, valamint az Alba Regia Ifjúsági és Szabadidős Egyesület a partnere. Hogy mi is számít e-hulladéknak, arról Róka Gyula szólt.

Az ARISZ képviselője elmondta, hogy TV-készülékeket, monitorokat, mikrohullámú sütőket és hajszárítót is le lehet adni a gyűjtőakció során. Általánosságban minden olyan berendezés e-hulladéknak minősül, ami elektromos árammal működik.

Két 30 köbméteres konténert biztosítanak személyzettel - tájékoztatta a jelenlévőket Simon Beatrix, a Depónia Kft. kommunikációs referense. Ha ez kevésnek bizonyul, további konténert küldenek. Gárdonyi László, a Gaja Környezetvédő Egyesület irodavezetője arra hívta fel a figyelmet, milyen sok hulladékot - köztük e-hulladékot - termel az emberiség, amik a természetet nagy mértékben károsítják.

Magyarországon évente 120-130 ezer tonna elektronikai hulladék keletkezik, aminek mindössze 30 %-át gyűjtik szabályosan vissza. Ezen szeretnének javítani a május 21-i akcióval is. Mindenki egyetértett abban, hogy az újrahasznosítással jelentősen kímélni lehet a természetet. Erre nemcsak egy-egy akció során van lehetőség, hiszen a forgalmazók kötelesek visszavenni a használaton kívüli termékeket, illetve az önkormányzat a lakossági hulladékudvarban is egész évben lehetőséget biztosít a hulladékok elhelyezésére.

Az e-hulladék gyűjtő akcióra 2011. május 21-én, szombaton 9 és 13 óra között kerül sor a Skála áruház mögötti parkolóban. Itt várják a lakossági, már használaton kívüli elektronikai berendezéseket, amiket ingyenesen vesznek át.

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >