Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Fokozottan ellenőrzik az átkelőhelyek környékét Nyomtatás E-mail
Írta: Temesvári Márta   
2011. május 19.

ImageSzigorú ellenőrzés-sorozatba kezdenek a gyalogátkelőhelyek környékén parkoló autókat illetően a székesfehérvári rendőrök. Tapasztalataik szerint ugyanis az autósok egy része nem tartja be az ún. ötméteres szabályt…

 

R. Szabó Ágnes, a FM RFK szóvivője honlapunknak elmondta, hogy Fejér megyében az elmúlt év első négy hónapjában összesen bekövetkezett 31 gyalogos baleset közül 23 esetben vétlen volt a gyalogos. Az idei év hasonló időszakát nézve a számok szinte alig változtak. 32 balesetből 24 esetben volt vétlen a gyalogos. A rendőrség eddig is kiemelt figyelmet fordított a gyalogátkelőhelyek biztonságára, ezúttal azonban még fokozottabban teszik ezt.

A Székesfehérvári Rendőrkapitányság járőrei intenzív ellenőrzés-sorozatot indítanak a gyalogátkelőhelyek környékén, az ún. ötméteres szabály betartatására. A felfestett zebrához túl közel parkoló járművek takarásában ugyanis a szabályt követő autósok később, esetenként már túl későn észlelik az áthaladni szándékozó kisgyermekeket, babakocsis anyukákat. Ez a tény különös tekintettel az iskolák környéki gyalogátkelőhelyen áthaladó gyermekekre jelent reális veszélyt.

Az utóbbi hónapokban 94 szabálysértő járművel szemben indítottak eljárást Székesfehérváron. Egy járművezetővel szemben például öt alkalommal került szankcionálásra a szabályszegés. A járművezető az ötből négy alkalommal ugyanott parkolt amikor a rendőrök lefényképezték. Esetenként harmincezer forintos bírságra számíthat a közlekedési szabály megsértése miatt.

A Székesfehérvári Rendőrkapitányság a közelmúltban felmérte azokat az inkriminált gyalogátkelőhelyeket, ahol különösen gyakori a jogsértés. Figyelembe vették azt is, hogy a zebra környezetében iskola található, továbbá azt, hogy a forgalom nagysága miatt a gyalogosok átkelésének biztonságosabbá tétele - különösen, ha a gyalogátkelőhely előtt szabálytalanul álló járműtől nehezen lehet észlelni a gyalogost - indokolt.

Első körben négy gyalogátkelőhellyel kapcsolatban vették fel a kapcsolatot a város közlekedési irodájával. Az ötméteres szabály betartását 5 m-es vonal felfestéssel lehetne jelezni a járművezetők részére, segítve ezzel a jogkövető magatartást.

A most induló intenzív ellenőrzés-sorozat természetesen a város valamennyi gyalogátkelőhelyét érinti majd és nem csak a felfestéssel első körben érintett helyeket.

 
< Előző   Következő >