Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow Vízre bocsátják a Perpetum001 speciális mentőhajót
Vízre bocsátják a Perpetum001 speciális mentőhajót Nyomtatás E-mail
Írta: Temesvári Márta   
2011. május 20.

ImageVízre bocsátják a Perpetum001 speciális mentőhajót. Az egyedülálló mentőhajó felavatására szombaton, 10 órakor kerül sor a Velencei-tavi Vízi Sportiskola kikötőjében. A Perpetum Nemzetközi Speciális Kutató-Mentő közhasznú alapítványt kiemelt célja e hajóval, hogy segítsék a Velencei-tónál a vízből - és a jégről – való mentést. Ezért készítettek egy olyan speciális járművet, amellyel gyorsan, s hatékonyan lehet ily’ módon segíteni. A "Katrina" hurrikán után a vízzel elöntött városrészeken kizárólag ezzel az ún. "Airboat" hajótípussal tudtak segíteni a lakosságon.

 

A hajó alja teljesen lapos, hő- és kopásálló műanyag borítással rendelkezik. Ezáltal sekély vízben (pl. nádas) vagy vízzel elöntött lakott területeken - ahol a vízmélység sűrűn változik -, is jól használható. A nem látható víz alatti tárgyak nem zavarják mozgását, így a mentési munkálatok is akadálytalanok. Kifejezetten nagy teherbírással rendelkezik (1 tonna!).

A hajó 70% -a ún. légkamra, ezáltal ha a test teljesen feltelne vízzel akkor is úszóképes marad. A hajó üzembe helyezése a Velencei tavon nem csak az azt használók biztonságérzetét javítaná, hanem - külföldi tapasztalatok szerint - a Tó népszerűségét is növelné.

„Az általunk épített hajó építésénél figyelembe vettük a Velencei Tó adottságait, ráadásul a tó egész területén alkalmas a mentésre, szemben a hagyományosan megépített hajókkal, amelyek a tó nagy százalékán használhatatlanok.” – mondták a specialisták. - „Magyarországon ismeretlen az ilyen típusú mentőhajó. Mentőcsoportunk a tervek szerint a nyári időszakban naponta látna el ügyeletet a tavon. Télen pedig tragédia esetén néhány percen belül a beszakadt sérültnél lehet a speciális mentőegység. A sárkányrepülő motorral hajtott könnyűszerkezetes alumínium hajótest könnyedén siklik a jégen, a vízen, de még a füvön is.”

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >