Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap
Korszerűsítik a vasútvonalat Budapest és Székesfehérvár között Nyomtatás E-mail
Írta: Temesvári Márta   
2011. május 27.

ImageA Budapest-Kelenföld és Székesfehérvár közötti korszerűsítési munkálatok jelenleg a Tárnok és Székesfehérvár közötti pályaszakaszon folynak, de hamarosan megkezdőnek a Budapest –Kelenföld–Tárnok szakaszon is. A beruházó Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt. megkötötte a kivitelezői szerződést erre a szakaszra is, valamint eredményt hirdettek a biztosító berendezés teljes szakaszon való kiépítésére kiírt pályázaton. A korszerűsítés pénzügyi hátterét jelentős részben az Európai Unió biztosítja.

 

A NIF sajtóosztályától megtudtuk, hogy a Transzeurópai Közlekedési Hálózatok V. folyosójának részét képező Budapest–Székesfehérvár vasútvonalszakasz állapota a karbantartás 1980-as évek eleje óta tartó hiánya és a nagy forgalom miatt rendkívül rossz, így jelentős hosszon 40-60-80 km/órás korlátozás van érvényben.

A most folyó korszerűsítés során a tervek szerint átépítik és alkalmassá teszik az óránként 160 kilométeres sebességgel történő közlekedésre a meglévő pályát Kelenföld és Tárnok, illetve Tárnok és Székesfehérvár között, valamint a kor követelményeinek megfelelő, új biztosítóberendezési és távközlési rendszert telepítenek a Kelenföld–Székesfehérvár szakaszon.

A biztosító berendezés kiépítésére vonatkozó tenderen eredményt hirdettek, eszerint a 2. Siemens Székesfehérvár Konzorcium végzett az első helyen. A konzorciumot a budapesti székhelyű Siemens Zrt. vezeti, a konzorcium tagja a zürichi bejegyzésű Siemens Schweiz AG. Másik finanszírozási forrásból telepítik az új biztosítóberendezés kiegészítéseként az Európai Unió interoperabilitási elvárásainak megfelelő ETCS 2 vonatbefolyásoló biztonsági rendszert. Ugyancsak része a tervezett munkálatoknak Kelenföld állomás részbeni felújítása.

Kivitelezési munkálatok jelenleg a Tárnok–Székesfehérvár szakaszon folynak. A 2009 márciusában megkezdett felújítás a tervek szerint 2012. december végére fejeződik be. A vonalszakaszon felújítják a pályát és az alépítményt, valamint a felsővezetéket. A kijelölt állomásokon biztosítják a 750 méter hasznos vágányhosszt. A felújítás keretében elvégzik az állomások felújítását, ezen belül akadálymentesítését, továbbá aluljárókat és széles peronokat építenek ki.

A Tárnok–Székesfehérvár szakasz kivitelezője az SZCKM-2008 Konzorcium, amelynek vezetője a Szentesi Vasútépítő Kft., tagjai pedig a Swietelsky Vasúttechnika Kft., a Közgép Zrt. és a Kelet Út Kft. Hamarosan megkezdődnek a kivitelezési munkálatok, a Budapest-Kelenföld-Tárnok vasútvonalon is. A kivitelezői közbeszerzési pályázat lezárult és eredményeképpen a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. áprilisban aláírta a kivitelezői szerződéseket a Doprastav a.s., a Subterra a.s. és az EuroAszfalt Építő Kft. alkotta DSE konzorciummal.

„A korszerűsítés után nő a vasútvonal szolgáltatási színvonala, kapacitása és biztonsági szintje, a külön projekt keretében kiépülő ETCS 2 rendszernek köszönhetően pedig a szerelvények 160 kilométer/órás sebességgel is haladhatnak a szakaszon” – mondta Loppert Dániel, a NIF Zrt. kommunikációs vezetője.

A projekt a Közlekedés Operatív Program (KÖZOP) részeként valósul meg az Európai Regionális Fejlesztési Alap (ERFA) társfinanszírozásával. A támogatás összege valamivel több mint bruttó 134 milliárd forint, ebből 15 százalék az operatív programon belüli hazai forrás, 85 százalék pedig uniós támogatás.

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >