Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Sport arrow Jeges vizet a lábakra!
Jeges vizet a lábakra! Nyomtatás E-mail
Írta: Videoton FC   
2011. június 22.

ImageA Videoton FC játékosai a tréning után egy hideg, sőt jeges vízzel teli kádban ücsörögnek.- Sokak szerint, a kiadós testmozgás utáni meleg vizes zuhanyzásnál nincs kellemesebb. Ha már sportolásról és teljesítményről van szó, inkább a víz lehűtése ajánlott – ezzel a módszerrel segíti játékosaink regenerálódását a szakmai stáb.

 

A profi sportolók tudják és alkalmazzák is: egy kemény edzés után a hideg vizes zuhanyzás hathatós segítséget nyújt a regenerációban és a teljesítményfokozásban is.

A hatás felerősítésére azonban még egy lehetőség létezik a meleg és hideg víz váltakozása.Forró fürdő vagy zuhany esetén felpezsdül a vérkeringés, aminek következtében aktívabbá válnak az anyagcserefolyamatok, a melegvíz ráadásul hozzájárul a mentális ellazuláshoz is. Hasznos tulajdonságai mellett azonban alaposan meg is terhelheti a fürdőzés a szervezetet.

 

Image
.

Ha egy sportoló nagy igénybevétel vagy verseny után nem azonnal áll a zuhany alá, hanem megvárja, amíg lehűl, és visszaáll a normális testhőmérséklet, és csak utána vesz forró fürdőt, akkor - a kínai orvoslás szerint - pazarolja az energiáit. Azért pazarlás ez, mert a normális hőmérsékletűre hűlt testet sok energiába telik a szervezetnek újra a fürdő hőmérsékletére emelni.

Ez olyan, mintha egy túlfűtött lakás ablakait kinyitnánk, hogy szobahőmérséklet legyen (sport utáni lehűlés), aztán újra elkezdenénk túlfűteni (zuhanyzás-vértolulás-hőmérséklet emelkedés). A normális hőmérséklet újbóli visszaállítása nemcsak a hőháztartást terheli meg, hanem az immunrendszert is.Az edzés utáni hideg viszont pozitív sokkhatást jelent a kötőszövetek számára.

A hidegsokk gyorsítja a terhelés utáni regenerálódást, és kötőszöveti állomány mellett az igénybe vett ízületeknek is ellazulást és pihentetést hoz. Talán nem véletlen, hogy a teljestestű fürdőzés mellett megjelent és terjed a testrészek hűtése. A világ élvonalbeli sportolói közül egyre többen alkalmaznak "jégkoktélokat", azaz a testrészek jeges vízben történő lehűtését.

 

Image
Fotó: Videoton FC

Az akkor még Jürgen Klinsmann vezette német labdarúgó-válogatott már a 2006-os németországi világbajnokság idején a regeneráció részeként használta a módszert. Közvetlenül terhelés után gyorsabban regenerálódtak a megterhelt könyök-, boka-, térdízületek a jeges vízben. Vízbe mártott jégkockákra esküszik a maratonista világrekorder, Paula Radcliffe is, aki szerint jeges mártózással lehet a leggyorsabban helyre tenni az ízületeket.

Egyetlen dologra kell csak figyelni: soha ne tartson a végtagfürdő hét percnél tovább, ekkor ugyanis már túlhűlnek az ízületek, és a hatás éppen ellentétes lesz. A Videoton játékosai a módszert már korábban is kipróbálták, de Paulo Sousa érkezése óta, az edző, illetve szakmai stábja kifejezett kérésére rendszeres használják is.

Az edzések után – illetve például a trentinói tartományi válogatott elleni felkészülési meccs után – a fiúk a műanyag kádba ücsörögve segítették a regenerálódást.

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >