Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap
FILMES TÉMAPARKOT AVATTAK Nyomtatás E-mail
Írta: Szabó Tibor   
2011. június 23.

ImageFelavatták az első magyar filmes témaparkot az etyeki Korda Stúdió területén. A Korda Látogatóközpontot július elsejétől veheti birtokba a közönség. A megnyitón részt vett dr. Cser-Palkovics András, a Közép-Dunántúli regionális Fejlesztési Tanács elnöke, valamint Vargha Tamás, a Fejér Megyei Közgyűlés elnöke is.

 

Évi 30-40 ezer látogatót várnak az uniós támogatással megvalósult létesítménybe - mondta megnyitóbeszédében Bánki Erik, az Országgyűlés Sport- és Turizmusbizottságának elnöke. A több mint egymilliárd forintból megvalósult tematikus park azok közé a beruházások közé tartozik, amelyek a fejlődési pályára lépett gazdaságot segítik - hangsúlyozta.

 

Image
.

Cser-Palkovics András, a Közép-Dunántúli regionális Fejlesztési Tanács elnöke a filmgyártást olyan fontos iparágnak nevezte, amely komoly idegenforgalmi vonzerővel is bír. A polgármester egyúttal azt is kiemelte, hogy a beruházás munkalehetőségeket is teremtett.

 

Image
.

A turizmus és a filmipar számos szállal kötődik egymáshoz - mutatott rá Horváth Gergely, a Magyar Turizmus Zrt. vezérigazgatója. A Magyarországon forgatott filmek révén olyan promócióhoz jut az ország, amelyet nehéz lenne pótolni. Az áprilistól teljes kapacitással működő Korda Stúdió 60-70 ezer vendégéjszakát jelent idegenforgalmi szempontból az országnak.

 

Image
.

"A mai turisták már nemcsak ismereteket akarnak szerezni, hanem élményeket is" - beszélt a látogatóközpont szerepéről a vezérigazgató. Miért érdemes témaparkot építeni? - tette fel a kérdést a Korda Stúdió Zrt. vezérigazgatója, Csapó Tamás köszöntőjében.

Válaszában kifejtette: a jelentős megtérülés miatt, hiszen minden támogatott forintra két és fél-háromszoros megtérülés kalkulálható.

 

Image
.

 

A nagyközönség előtt július 1-jén megnyíló Korda Látogatóközpont 1400 négyzetméteres kiállítócsarnokból, 8000 négyzetméteren elterülő középkori díszletvárosból és étteremből áll.

A kiállítócsarnokban a látogatók a Túrkeve melletti Pusztatúrpásztóról származó világhírű Korda fivérek, Korda Sándor, Korda Zoltán és Korda Vince életútjának főbb állomásait ismerhetik meg.

 

Image
.

A csarnok másik részében a mozgókép története elevenedik meg a kiállított muzeális tárgyakon keresztül, valamint a filmkészítés folyamatába is bepillantást nyernek a vendégek. Olyan filmtörténeti érdekességekkel ismerkedhetnek a látogatók, mint a zootróp, az élet kereke, amely nem más, mint függőleges nyílásokkal megalkotott henger, belsejében fázisképekkel: a hengert megforgatva ezek a mozgókép illúzióját keltik.

 

Image
Fotó: Fejér Megyei Önkormányzat

A tárolókban a húszas évekből származó filmvetítők is láthatók, és megtekinthető egy "kézihajtányos vetítőtekerenc" is, a mozigép őse. A látogatók az optikai játékoktól a green screenen át a filmzajokig interaktívan próbálhatják ki a film születésének egy-egy technikai részletét.

A filmpark tájékoztatása szerint ősztől olyan különleges forgatási helyszín is várja majd az érdeklődőket, ahol szereplőként vagy stábtagként szerezhetnek személyes tapasztalatot a filmezésről.

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >