Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap
A Vox Mirabilis Kamarakórus kapta a legnagyobb elismerést Nyomtatás E-mail
Írta: Temesvári Márta   
2011. június 29.

Image„… amíg egy nép énekel, messzire hallatszik, hogy léteznek…” - Sütő András ezen gondolatainak jegyében telt a 2. Keszthelyi Dalünnep. A program során 16 kórus több, mint 400 énekese dalolt két napon át. Az idei év különlegessége, hogy a Kórusok Országos Tanácsa engedélyezte a kórusok minősítését, így bronz, ezüst és arany oklevelet osztottak ki a kórusoknak. A fehérváriaknak örvendetes hírt jelenthet, hogy a Vox Mirabilis kamarakórus a legnagyobb elismeréssel tért haza!

 

A neves kórusszakemberekből álló zsűri: Kertész Attila Egyetemi docens, Liszt díjas karnagy, Rostetterné Nagy Rita, tanszékvezető tanár és Nagy Ernő KÓTA- díjas, Artisjus – díjas karnagy elmondta, hogy nagyon színvonalasnak találták a kórusok fellépéseit.

„A Vox Mirabilis Kamarakórusnak különösen szép emlékei maradtak meg erről a Dalünnepről.” - nyilatkozta a Fehérvári Híreknek Zemlényi Katica, a kórus karnagya – „A kórusok közül mi kaptuk a legtöbb pontot és a legmagasabb elismerést: arany minősítést dicsérettel. Számunkra ez egy különleges élmény, hiszen először vettünk részt minősítésen. A zsűri szigorúságát mutatja, hogy csak egy arany oklevelet adtak ki.”

E díj mögött nagyon sok munka van, és dicséret illeti a karnagy mellett a kórustagokat is, akik szabadidejükben járnak kóruspróbára, és törekednek egy komoly színvonal megtartására.

„ A Vox Mirabilis Kamarakórus rendkívül kulturáltan énekel, kiegyenlítettek a szólamok. Rengeteg finomság és érzékenység van a muzsikájukban, a nyolc szólamú művek is nagyon pontosak voltak, emellett remek volt a műsorválasztásuk is! Gratulálok a kolléganőnek!” – mondta Kertész Attila, a zsűri elnöke.

A keszthelyi két napos találkozó során, a „sétáló koncerteknek” köszönhetően az utcán járók is hallhatták a kórusok énekét a város különböző pontjain. Bár a fesztivál elsődleges célja a közös éneklés, a bemutatkozás, a szervezők nem titkolták: vágyuk az is, hogy a közös éneklés újra nemzeti kultúránk szerves részévé váljon.

A találkozó egyik talán legkülönlegesebb programja a stafétakoncert volt, melynek során péntek este 20.00-tól a kórusok a Festetics Kastély parkjában a szökőkutat körülállva adták tovább a dal hangjait, majd magyar népdalokat énekelve, fáklyákkal, gyertyákkal vonultak végig a város szívétől a templomig, ahol felcsendült az összkar, Bárdos: Istené az áldás című kánonját 400 énekes dalolta. A kórusok emlékül szalagot kötöttek a Dalünnep zászlajára.

A fehérvári kamarakórus az idén is sok meghívásnak tett eleget, Vivaldi: Glória c. művét a Pachelbel Vonószenekarral adták elő februárban Nyergesújfalun olyan sikerrel, hogy a koncertet megismételték júniusban is.

Az Óbudai Társaskörben a Semmelweis Vonósnégyessel együtt koncerteztek, meghívást kaptak a soproni Liszt-fesztiválra is, szeptembertől pedig koncertsorozatot terveznek meghívott vendégekkel.

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >