Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap
Egy hét az Isten csapatában Nyomtatás E-mail
Írta: Szűcs Gábor   
2011. július 01.

ImageBár országos méretekben mérve számos gyülekezetben évtizedes hagyományai vannak az angol nyelv oktatására hangsúlyt fektető, a gyermekek számára bibliás üzeneteteket közvetítő nyári napközis táboroknak, mégis rendhagyónak számított, amikor 2010-ben a Székesfehérvári Református Egyházközség meghirdette angol-bibliás egyhetes foglalkozásait. Kedvező tapasztalatok születtek, s a szervezők részéről megfogalmazódott, hogy lesz folytatása. A hétfőn indult tábor új elemmel, sportfoglalkozással bővült.

 

- Az ez évi már a második angol tábor a gyülekezetünkben, de most volt először sport foglalkozás is a programok között. A héten angol, biblia és sport táborra vártuk a gyermekeket – mondta honlapunk érdeklődésére Berze János, a Székesfehérvári Református Egyházközség lelkipásztor. Ez azt is jelenti, hogy valamivel kevesebb idő jutott a kézműves foglalkozásokra és az elmúlt évben megszokott délutánonkénti dráma előadások is elmaradnak - a sportrendezvényeket így lehetett beépíteni a programok sorába.

A tábor sajátossága, hogy a programokat az együttműködő szervezet, a Szentírás Szövetség alakította ki, míg a helyi gyülekezet munkatársainak feladata a tábor szervezése, a helyszín biztosítása, kialakítása - nem utolsó sorban pedig a résztvevő gyermekek hívogatása volt.

A napközis táborba az elmúlt évhez hasonlóan általános iskolás korú gyermekeket vártak a Talentum Református Általános Iskolába, és a gyülekezeti központba, 7 és 13 éves kor között. Berze János szerint a gyakorlat az bizonyítja, hogy a legnagyobb létszámban alsó tagozatosok érkeznek a táborba, ők adják a létszám több mint kétharmadát, a felsősök pedig az egyharmadát.

 

Image
.

Ezen a nyáron 71 jelentkező mutatott érdeklődést bibliás ismereteinek gyarapítására, sportos játékokra és egy kis nyári angolozásra - természetesen mindezt könnyed, „nyári szünethez” illő feldolgozásban, mégis tartalmas formában.

Az elmúlt évihez viszonyítva lényegesen emelkedett az érdeklődő kisdiákok száma, ugyanis a 2010-es 50 fős létszámhoz képest a mostani tábor 71 tanulót fogad. Mindehhez jön még a húsz fős segítői csoport, akik aktív munkájukkal járulnak hozzá a napközis hét színvonalas alkalmaihoz.

Megtudtuk: a táborban kilenc kanadai és négy magyar önkéntes munkatárs mellett az egyházközség „saját” tíz főnyi szolgálóval is besegít. Így a héten közel száz fő vesz részt a foglalkozásokon.

Berze János beszélt a napi menetrendről is. Eszerint minden nap reggel nyolckor indult a program, egy ismerkedős „jégtörő játékkal”. Mindez jelentős segítség ahhoz, hogy az apróságok feloldódjanak. Ezt reggeli torna, kosárlabda és futball edzés követte. A félórányi tízórai szünet után kezdődtek az angol órák délig, vagyis délelőttönként két tanórai mennyiségben fejleszthették a diákok angol tudásukat.

A délutánt számos játékos alkalom, csapatépítő foglalkozás, és több kiscsoportos beszélgetés színesítette – erről tanúskodik a rendkívül dinamikusnak tűnő napi órarend lebontás.

A pénteki nap rendhagyó lesz, hiszen a heti kurzus lezártával egy táborzáró bemutatóra kerül sor, amikor is elsősorban a szülők számára mutatják be a szolgálók és diákok közösen, hogy a gyermekek mivel gyarapodtak a hét folyamán lelkileg és mit tanultak angol nyelvből.

A most kezdődőtt napközis hét a sokat sejtető „Isten csapata” címet viseli. S hogy mindez mire utal?

Berze János segített megfejteni: szolgáló-nevelő munkatársak arra törekednek, hogy a gyermekeket csapatmunkára, együttműködésre neveljék. Fontos szempont, hogy ha egy sportoló győzelmet ér el, akkor Istennek adjon hálát sikeréért és illik a „Fair play-t” is szem előtt tartani, vagyis, hogy a győzelmet nemes küzdelem árán vívják ki.

 
< Előző   Következő >