Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow Átmeneti megoldás a kilakoltatás előtt álló családnak
Átmeneti megoldás a kilakoltatás előtt álló családnak Nyomtatás E-mail
Írta: ÖKK   
2011. július 05.

ImageSzékesfehérvár Önkormányzata a hétvégén értesült róla, hogy kedden kilakoltatás vár egy magántulajdonú lakásban élő kilencven éves fehérvári asszonyra és két fiára. A Magyar Szociális Fórum levélben kereste meg dr. Cser-Palkovics Andrást, hogy tájékoztassa a város polgármesterét a kialakult helyzetről és annak egyediségéről. A körülbelül egy éve húzódó kilakoltatás ügyéről az önkormányzatot a lakók eddig nem értesítették, így a város tartós megoldással egyelőre nem is tud segíteni, átmenetileg azonban elkerülhető, hogy az idős asszony és fiai utcára kerüljenek.

 

A Selmeci utcában került nehéz helyzetbe egy kilencven éves asszony, mivel fia nem fizette a saját tulajdonú lakásukra felvett banki hitel részleteit. A kezesként közreműködő idős hölgy tavaly óta már nem tulajdonosa a házának és a kilakoltatásról szóló határozat is több hónapja megszületett. Bár az Önkormányzat nem érintett az ügyben, dr. Cser-Palkovics András szerint emberileg nem felvállalható, hogy egy 90 éves ember az utcára kerüljön, még ha a fia hibázott is.

Az Önkormányzat a végrehajtónál tájékozódott, aki elmondta, hogy csak a bíróság állíthatja le a kilakoltatási folyamatot. Éppen ezért az önkormányzat kéri az új tulajdonost, hogy amennyiben módjában áll, függessze fel a folyamatot. Ha nem így történik, az Önkormányzat egyetlen dolgot tud tenni – és ezt fel is ajánlotta – hogy átmeneti lakást biztosít a családnak. Székesfehérvár polgármestere éppen ezért a városi tulajdonban álló Széphő Zrt-hez fordult, hogy egy kis lakást biztosítsanak megfizethető bérleti díjért az idős asszonynak és fiainak, amíg lakhatásuk ügyében a család hosszabb távon megoldást talál.

A legfontosabb probléma tehát megoldódik, hiszen lesz hova beköltözniük holnap, az idős asszony nem marad fedél nélkül. A továbbiakra a Polgármesteri Hivatal szociális szakirodájával közösen keresnek megoldást az érintettek. A szociális bérlakás-igénylés is felmerült lehetőségként, ebben az iroda és a városi Családsegítő Központ munkatársai készséggel közreműködnek.

Dr. Cser-Palkovics András reméli, hogy az idős hölgy és fiai elfogadják a felajánlott segítséget és élnek a lehetőséggel: „Habár az önkormányzat nem volt érintett az ügyben és a kilakoltatás magánemberek közötti üzleti és jogi folyamatok eredményeként következik be, az önkormányzat ebben a különleges helyzetben nem teheti meg, hogy ne nyújtson átmeneti segítséget a bajba jutott lakóknak. Bízom benne, hogy a megoldást elfogadják, és a későbbiekben az önkormányzat közreműködésével megoldást találnak lakhatási problémáikra.”

Székesfehérvár polgármestere kiemelte, hogy a hasonló helyzetbe jutott lakóktól elvárható, hogy saját lakhatásuk ügyében ne az utolsó pillanatban forduljanak segítségért az önkormányzathoz. A város szűkös lehetőségei ellenére igyekszik mindenkit megóvni a teljes ellehetetlenüléstől, akkor is, ha a kritikus helyzet tőle függetlenül és tudtán kívül következik be, de ehhez az is kell, hogy az érintettek felelősen gondolkodjanak saját sorsukról.

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >